Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

2.500 χρόνια μετά...Τερμάτισαν οι πρώτοι στον 28ο Διεθνή Μαραθώνιο Αθηνών

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αγωνίστηκε στην διαδρομή των 10 χιλιομέτρων
(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με ρεκόρ συμμετοχής, δόθηκε στις 9 το πρωί της Κυριακής η εκκίνηση του 28ου Κλασικού Μαραθώνιου. Σε ισχύ εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο Μαραθώνιος διεξάγεται υπό το βλέμμα του ηλίου με δρομείς διάφορων εθνικοτήτων να στέλνουν το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθε».

Μέχρι στιγμής έχουν τερματίσει οι πρωτοπόροι των μικρότερων αποστάσεων, καθώς και οι πρώτοι του κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Νικητής στο «χρυσό» κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο Κενυάτης Ρέιμοντ Μπετ.

Ανάμεσα στους δρομείς που πήραν μέρος ήταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Τερματίζοντας, στην κούρσα των 10 χλμ., ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Πριν από 2.500 χρόνια είχαμε τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Σήμερα, γιορτάζει όλη η ανθρωπότητα μέσα από το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αγάπης, του αθλητισμού.

»Και για μένα, είναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλει την Ελλάδα, την Ελλάδα που έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά που σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο.

»Να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της πάρα πολύ ωραίας γιορτής. Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που συμμετέχουν» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων, εναντίον των Περσών.

Την εκκίνηση του Μικρού Μαραθώνιου έδωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικητιάδης και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μοναδικός στον κόσμο, όχι μόνο για τις ιστορικές καταβολές του, αλλά και για το μοναδικό και πολυσυλλεκτικό κοινό που τον συνθέτει κάθε χρόνο.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, που έχουν διανύσει ή διανύουν τον δικό τους προσωπικό μαραθώνιο, βρίσκονται με ευλαβική συνέπεια κάθε χρόνο στην εκκίνηση του αγώνα, χαρίζοντας με την παρουσία τους μια ξεχωριστή πινελιά στον πολύχρωμο πίνακα της διοργάνωσης.

Έναν πίνακα, ο οποίος φέτος αποκτά ακόμη πιο έντονη λάμψη, λόγω της επετείου των 2500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, αλλά και μια μοναδική μαζικότητα, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα