Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου

Λονδίνο: Η λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης καθημερινά σε βάθος χρόνου, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η μελέτη του Δρ Πίτερ Ρόθγουελ, καθηγητή του Τμήματος Κλινικής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Νοσοκομείου «Τζον Ράντκλιφ», που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό, διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη μειώνει τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου κατά το ένα τέταρτο και τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το ένα τρίτο.

Η προστατευτική δράση της οφείλεται στο ότι καταστέλλει το ένζυμο COX-2 που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Οι Βρετανοί ερευνητές, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων έπαιρναν ασπιρίνη για την καρδιά τους σε χαμηλή δόση και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο.

Σε διάστημα 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 2,8% αυτών των ατόμων είχαν εμφανίσει καρκίνο του εντέρου. Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο και 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτήν. Δεν υπήρχε πρόσθετο ευεργετικό αποτέλεσμα σε καθημερινή δόση άνω των 75 mg.

Ο ορθοκολικός καρκίνος, ο οποίος αφορά ιδιαίτερα το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τον καρκίνο των πνευμόνων.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν υψηλές δόσεις ασπιρίνης, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και πολύποδες που μπορεί κάποια στιγμή να εξελιχθούν σε καρκινικούς όγκους.

Όμως η ασπιρίνη μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε μεγάλη δοσολογία, προκαλώντας γαστρεντερική αιμορραγία.

Οι Βρετανοί ερευνητές πάντως δήλωσαν ότι σε μικρές δόσεις το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο και, σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη υπεραντισταθμίζουν τις πιθανές παρενέργειες. Είπαν ακόμα ότι ειδικά σε μερικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως στους υπέρβαρους και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, η λήψη ασπιρίνης προληπτικά συνίσταται.

Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου σε όσους το παίρνουν σε βάθος χρόνου.


Κάθε χρόνο περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Η αποτελεσματικότερη διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, αλλά δυστυχώς αρκετοί άνθρωποι διστάζουν να την κάνουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα