Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΕ: Η πείνα στον κόσμο θα αυξηθεί

Η πείνα στον κόσμο ενδέχεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της έλλειψης καλλιεργήσιμων εκτάσεων, υποστήριξε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), Πασκάλ Λαμί.

"Η κατάσταση σήμερα δεν είναι καλή και υπάρχει μια πιθανότητα να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της μείωσης των διαθέσιμων (αγροτικών) εκτάσεων και της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες", είπε ο Λαμί σε στρογγυλή τράπεζα που οργανώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Γαλλοφωνίας στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο Λαμί επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στον αγροτικό τομέα και να περιορίσουν τις σπατάλες που, όπως είπε, ευθύνονται για την απώλεια του 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Ζήτησε επίσης "να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των επιδοτήσεων" αλλά επίσης και οι τελωνειακοί φραγμοί που συχνά επισημαίνονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Μισελίν Καλμί-Ρέι, χαρακτήρισε "σκάνδαλο" το γεγονός ότι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωπο μαστίζονται από την πείνα.

Ο πρόεδρος της ελβετικής εταιρείας Nestle, Πέτερ Μπράμπεκ, έθεσε εξάλλου το πρόβλημα της αγοράς τεράστιων εκτάσεων της Αφρικής από χώρες όπως η Κίνα και η Κορέα. "Είναι θετικό για τους αγρότες της Αφρικής; Διατηρώ επιφυλάξεις. Είναι μια μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε γρήγορα, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά", προειδοποίησε.

Πηγή: www.athina984.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα