Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Βρήκαν το "γονίδιο της μέθης"

Το "γονίδιο της μέθης", το οποίο συνδέεται με το πόσο ανθεκτικός είναι κάποιος στο αλκοόλ και άρα με το πόσες πιθανότητες έχει να εθιστεί, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες! Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας εντόπισαν μια μετάλλαξη του γονιδίου CYP2E1 που εμφανίζεται περίπου στο 10%-20% του γενικού πληθυσμού και η οποία είναι υπεύθυνη για τη μειωμένη ανοχή του φέροντα στο αλκοόλ.
Η ανακάλυψη αυτή σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας, η οποία καταδεικνύει ότι όσοι εμφανίζουν μικρή ανοχή στο αλκοόλ είναι πιο δύσκολο να εθιστούν σε αυτό, παράγει το συμπέρασμα πως ο αλκοολισμός, πέρα από ψυχοκοινωνιολογική βάση, έχει και βιολογική-γονιδιακή αιτία.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες στο μέλλον, όπως τονίζει η ομάδα των ερευνητών, υπό τον καθηγητή Κερκ Βίλελμσεν, στην επιθεώρηση "Alcoholism: Clinical and Experimental Research", θα μπορούσαν να παρασκευάσουν φάρμακα που θα επιδρούν στο συγκεκριμένο γονίδιο, κάνοντας τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλκοόλ.

Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας εξέτασαν το γενετικό υλικό από 237 ζεύγη μαθητών κολεγίου. Το κάθε ζεύγος ήταν αδέρφια που είχαν τουλάχιστον έναν γονιό εξαρτημένο από το αλκοόλ, χωρίς όμως να είναι οι ίδιοι εξαρτημένοι. Οι ερευνητές τούς έδωσαν να πιουν ένα μείγμα αιθανόλης και σόδας, το οποίο αντιστοιχούσε σε περίπου τρία κανονικά ποτά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι μαθητές απαντούσαν εάν αισθάνονται μεθυσμένοι ή νηφάλιοι και νυσταγμένοι ή όχι.

Στη συνέχεια οι ειδικοί συνέκριναν τις απαντήσεις με το γενετικό υλικό που είχαν αποκωδικοποιήσει και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμιστικός παράγοντας για την ανοχή στο αλκοόλ ήταν το γονίδιο CYP2E1 του 10 χρωμοσώματος! Το περισσότερο από το προσλαμβανόμενο αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ, όμως ρόλο στη διάσπασή του παίζει και ο εγκέφαλος και συγκεκριμένα ένα ένζυμο, το οποίο εξαρτάται από το εν λόγω γονίδιο. Οσοι λοιπόν έχουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του CYP2E1, μεταβολίζουν πιο γρήγορα το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μεθάνε πιο γρήγορα και πιο έντονα.

Ο καθηγητής Κερκ Βίλελμσεν δήλωσε πως: "Προφανώς απέχουμε αρκετά από μια θεραπεία, όμως το γονίδιο που εντοπίσαμε μας αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο που το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο". Επιπλέον τόνισε: "Ο αλκοολισμός είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και οι λόγοι για τους οποίους πίνει ο κόσμος είναι πολλοί και διάφοροι. Αυτός (σ.σ. το γονίδιο) ίσως είναι απλώς ένας από αυτούς".

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μια άλλη έρευνα του Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέιβεν της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος της επιθεώρησης, στην οποία ήταν επικεφαλής ο ελληνικής καταγωγής Παναγιώτης Θάνος, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ικανότητα του εγκεφάλου να εθίζεται στο αλκοόλ εξαρτάται κατά έναν βαθμό και από τα γονίδια του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα