Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στο +5% από τη ΝΔ βάζει τον πήχη το ΠαΣοΚ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ |

Στο πλαίσιο της «στρατηγικής πρώτου γύρου» που καταστρώθηκε τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε να δοθεί η προχθεσινή συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου στα τηλεοπτικά δίκτυα.
Στόχος της «επιστράτευσης» αυτής του Πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι η συσπείρωση-«εξπρές» της εκλογικής βάσης του ΠαΣοΚ, η οποία στις μετρήσεις δεν εμφανιζόταν να οδεύει προς την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου με την ορμή που θεωρούσαν αυτονόητη κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες και ειδικώς στην Περιφέρεια Αττικής όπου οι μετρήσεις που έφταναν στην Ιπποκράτους έδειχναν τον κ. Ι. Δημαρά με συνεχή ανοδική τάση και τον κ. Ι. Σγουρό να σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Με βάση τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί τις δύο επόμενες εβδομάδες το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στο να καταγραφεί από τον πρώτο γύρο ένα ποσοστό που ακόμη κι αν δεν πλησιάζει το 44% που συγκέντρωσε το ΠαΣοΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές θα εξασφαλίζει καθαρή διαφορά από τη ΝΔ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στην Ιπποκράτους και στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης, «ασφαλής διαφορά» για την εμπέδωση μιας εντύπωσης πολιτικής ηγεμονίας του ΠαΣοΚ θα είναι οι πέντε ποσοστιαίες μονάδες, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη. Παρά ταύτα, ο μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει στην Αττική. Στην πολυπληθέστερη και πολιτικά σημαντικότερη περιφέρεια, αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη μεταξύ του κ. Σγουρού, του «πασοκογενούς» κ. Δημαρά και του κ. Β. Κικίλια. Δεδομένης της δημοσκοπικής δυναμικότητας του κ. Δημαρά, η διαφορά Σγουρού- Κικίλια θα πρέπει να είναι σημαντική, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα σαφούς προβαδίσματος.

Προβληματισμός για τον δεύτερο γύρο
Τ ο σενάριο το οποίο εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή από την Ιπποκράτους είναι το ενδεχόμενο, σε κάποιες περιπτώσεις, να προηγείται το ΠαΣοΚ την πρώτη Κυριακή και λόγω του ορίου του 50%+1 να μην κερδίσει τελικώς την περιφέρεια στον δεύτερο γύρο. Κάτι τέτοιο αφορά την Αττική, σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο περάσουν οι κκ. Ι. Σγουρός και Ι. Δημαράς , την Πελοπόννησο με τις υποψηφιότητες του στηριζόμενου από τη ΝΔ κ. Δ. Δράκου και του προερχόμενου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά υποστηριζόμενου από το ΠαΣοΚ κ. Π. Τατούλη, καθώς και την Κεντρική Ελλάδα, όπου αναμετρούνται οι κκ. Κλ. Περγαντάς (ΠαΣοΚ) και Αθ. Χειμάρας (ΝΔ).

Το σενάριο αυτό καταλήγει σε μια πιθανή κατανομή των περιφερειών ως εξής: πέντε ή έξι στο ΠαΣοΚ, πέντε ή έξι στη ΝΔ και δύο σε «αντάρτες» του ΠαΣοΚ (τα Ιόνια Νησιά στον κ. Γ. Καλούδη και η Αττική στον κ. Δημαρά). Το σενάριο αυτό προξενεί ήδη προβληματισμό στο ΠαΣοΚ, καθώς θα συνιστά ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά ή οκτώ κερδισμένες περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα