Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αναψε φωτιές η απειλή νέας κάλπης

Στο προσκήνιο τα κορυφαία στελέχη για να υποστηρίξουν την εκλογική στρατηγική που χάραξε ο Γ. Παπανδρέου
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Κλίμα μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης διαμόρφωσε η συνέντευξη Παπανδρέου με το δίλημμα που έθεσε για ψήφο ευθύνης ή προσφυγή ξανά στις κάλπες. Με ένα μπαράζ παρεμβάσεων κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνοντας ότι η ψήφος διαμαρτυρίας οδηγεί σε αποσταθεροποίη- ση. Η προσπάθεια επικοινωνιακής στήριξης ξεκίνησε χθες το πρωί από τον κ. Θ. Πάγκαλο, ενώ σε εκπομπές και σε δελτία ειδήσεων εμφανίστηκαν οι κκ. Π.Ευθυμίου, Μ.Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης, Τηλ.Χυτήρης, Ι.Ραγκούσης , Π.Γερουλάνος, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά. Στελέχη στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου εκτιμούν πως η συνέντευξη, παρ΄ ότι έθεσε καθαρά το βασικό διακύβευμα των εκλογών, ότι δηλαδή η κυβέρνηση χρειάζεται την ψήφο σταθερότητας για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της ως το 2013, τράβηξε σε μάκρος και ενδεχομένως στην πορεία να χάθηκε το νόημα. Για τον λόγο αυτόν θα βγουν στο προσκήνιο οι κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι ως τώρα απέφευγαν να εμφανιστούν, ώστε να υποστηριχθεί η εκλογική στρατηγική που χάραξε ο Πρωθυπουργός. Θα απευθυνθούν πάντως σε ένα διχασμένο ακροατήριο.
Ορισμένοι θεωρούσαν ότι ο κ. Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι τις εκλογές επειδή έχει κρυφή ατζέντα μέτρων, μολονότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να λάβει μέτρα που θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αυτό και μόνο αρκεί για να δείξει ότι αρκετοί ψηφοφόροι μπερδεύτηκαν, δεν αντιλήφθηκαν ποιο είναι το αδιέξοδο που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός και γιατί θα δημιουργήσουν εθνικό πρόβλημα αν ψηφίσουν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους.
Από την άλλη πλευρά, έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο κυρίως από προβεβλημένους βουλευτές και από κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου έλαβε μια σωστή απόφαση πολιτικοποιώντας την ψήφο της 7ης Νοεμβρίου. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι, εφόσον δημιουργήθηκε αντιμνημονιακή συμμαχία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν είχε άλλον δρόμο από το να σηκώσει το γάντι. Χθες ο κ. Π. Ευθυμίου (Real FΜ) επισήμανε ότι αυτό που επιχείρησε να εξηγήσει ο κ. Παπανδρέου είναι ότι χρειάζεται ένα σχέδιο και μια συντεταγμένη πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως, αν αυτή ανακοπεί, δημιουργείται μείζον θέμα και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (Flash) είπε ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα είναι πως ο κ. Παπανδρέου δεν θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρεία και ότι δεν μπλοφάρει. «Δεν υπήρχε κανένας εκβιασμός του Πρωθυπουργού.Ηταν μια ομιλία ευθύνης» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

Επιφυλάξεις από Λοβέρδο και Μπεγλίτη

Η αποκάλυψη μιας άτυπης συζήτησης του κ. Α. Λοβέρδου με δημοσιογράφους του υπουργείου Υγείας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο υπουργός Υγείας είπε στην ουσία ότι δεν συμφωνεί με την επίσημη «γραμμή» καθώς θεωρεί ότι δύσκολα θα πειστούν οι κοινοτικοί και η τρόικα ότι η κυβέρνηση προσφεύγει σε εθνικές εκλογές επειδή έχασε τις τοπικές εκλογές. «“Αδειάζει” την προσπάθεια που κάναμε ως τώρα. Δεν μπορώ να εξαρτώμαι εγώ στο Υγείας από την επιτυχία ή αποτυχία του δημάρχου... Γέρακα» φέρεται ότι είπε ο κ. Λοβέρδος. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης επισήμανε ότι «δεν πρέπει να μπούμε στην περιδίνηση της προεκλογικής περιόδου. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από τις δημοτικές εκλογές». Τις ίδιες σκέψεις εκφράζει και μεγάλο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ μεσαία κομματικά στελέχη και εκπρόσωποι των πιο λαϊκών στρωμάτων του ΠαΣοΚ έλεγαν χθες ότι «το δίλημμα αυτό δεν περπατάει. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, πιεσμένος οικονομικά και δεν δέχεται εκβιασμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα