Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Δέλεαρ επαναπατρισμού τα υψηλά επιτόκια

Tης Νένας Μαλλιάρα
Και μέσω του κινήτρου των υψηλών επιτοκίων επιδιώκεται ο επαναπατρισμός κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό στο πρώτο μισό της χρονιάς, παράλληλα με την παράταση των κινήτρων - «φόβητρων» για την επιστροφή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά την αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων, το δειλό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς, τη μείωση του επιτοκίου στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων, αλλά και τη διαφαινόμενη επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, οι τράπεζες θα παραμείνουν για καιρό «εγκλωβισμένες» στα υψηλά επιτόκια καταθέσεων, αλλάζοντας τον αρχικό σχεδιασμό τους για μείωση επιτοκίων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σήμερα για ποσά της τάξεως των 50.000 ευρώ και με χρονικό διάστημα κατάθεσης από 3 έως 12 μήνες, τα προσφερόμενα επιτόκια φτάνουν το 4,80%, ενώ ξεπερνούν ακόμη και το 5% για μεγαλύτερα ποσά. Η συνέχιση της πριμοδότησης των προθεσμιακών καταθέσεων οδηγεί αναγκαστικά σε αύξηση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς να αποκλείεται και επέκτασή της στα στεγαστικά δάνεια.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι ακόμη το κόστος πρόσβασης των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά είναι πολύ ακριβό και μόνο όταν το ελληνικό Δημόσιο φτάσει να δανείζεται κοντά στο 5%, από 9% σήμερα (πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες γενικά δανείζονται υψηλότερα κατά μία ποσοστιαία μονάδα), θα μπορεί να γίνεται λόγος για άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα από τις εγχώριες καταθέσεις, παρά το σταμάτημα των εκροών από τον Αύγουστο, δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί αφού πλέον το μέσο νοικοκυριό έχει αυξήσει τη χρήση (αναλήψεις) του καταθετικού του λογαριασμού κατά 30% σε σχέση με το παρελθόν.

Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση των καταθέσεων έχει «αλλοιώσει» και τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, αφού παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες σχεδόν δεν δίνουν καθόλου νέα δάνεια, ο δείκτης αυτός δείχνει αυξημένος στο 111,5% από 106,6% στα τέλη του 2009.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έπεσε κατά 1,6 δις ευρώ το μήνα Σεπτέμβριο και οι εισροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν μικρή άνοδο για πρώτη φορά τον Αύγουστο, ύστερα από οκτώ μήνες συνεχούς πτώσης.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς οίκοι όπως π.χ. η ελβετική Credit Suisse εκτιμούν ότι οι εισροές καταθέσεων θα παρουσιάσουν νέα άνοδο και μάλιστα ραγδαία μέχρι τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του 2011.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα