Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στον αέρα η «Βοήθεια στο σπίτι»

Απλήρωτοι μέχρι και 6 μήνες πολλοί από τους 4.000 εργαζομένους. Αβεβαιότητα στους 150.000 ηλικιωμένους που δέχονται τη φροντίδα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει μέρος της χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ και κατηγορεί τη ΝΔ για το αδιέξοδο

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που λειτουργεί μέσω δημοτικών επιχειρήσεων. Περίπου 4.000 εργαζόμενοι, που εξυπηρετούν συνολικά 150.000 ανήμπορους πολίτες, δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι από το νέο έτος, αφού στις 31-12-2010 ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης.



Η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει μέρος της χρηματοδότησης του προγράμματος στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα κατηγορεί τους υπουργούς της ΝΔ για λάθος χειρισμούς, που κατέληξαν στη μη χρηματοδότηση του προγράμματος από κοινοτικά κονδύλια.

Προσπάθειες για να μην κοπεί το «Βοήθεια στο σπίτι» καταβάλλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Ντόλιο
Για το 2010 το «Βοήθεια στο σπίτι» χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω των δήμων. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 6 μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω παραλείψεων των δήμων, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα που αφορούν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, καθώς δεν διαθέτουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

«Είναι αβέβαιο το μέλλον μας και κινδυνεύουν να κλείσουν οι μοναδικές δομές για την τρίτη ηλικία που διαθέτει το ελληνικό κράτος και να μείνουν στον δρόμο 4.000 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ και εργάζονται ως συμβασιούχοι 7 και 8 συνεχόμενα έτη» αναφέρει στο «Εθνος» η κ. Φ. Γκαραγκάνη, εργαζόμενη σε δημοτική επιχείρηση στην Καρδίτσα.

Ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» του Νομού Αττικής κ. Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι προετοιμάζονται κινητοποιήσεις από τους υπαλλήλους, ενώ έχουν κατατεθεί περίπου τρεις επερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το εργασιακό μέλλον τους. «Αρκετοί εξυπηρετούμενοι τηλεφωνούν στο υπουργείο για να διαμαρτυρηθούν και να μάθουν αν τελικά θα συνεχίσουν να δέχονται τις υπηρεσίες μας, χωρίς να λαμβάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις» συμπληρώνει ο κ. Ν. Παππάς.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προοπτική να προκηρυχθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού, όπως δηλώνουν, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν ουσιαστικά στον διαγωνισμό αντιμετωπίζοντας τους συναδέλφους τους που θα λαμβάνουν 800 μόρια λόγω ανεργίας, ενώ οι ίδιοι δεν θα ξεπερνούν τα 420 μόρια λόγω εμπειρίας.


Υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος
«Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια»


Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος δήλωσε στο «Εθνος» πως οι επιδόσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα ήταν εξαιρετικές και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να εντάξει τη χρηματοδότηση του «Βοήθεια στο σπίτι» στο ΕΣΠΑ. «Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, τότε το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από εθνικά κονδύλια και το νέο έτος θα προκηρύξουμε θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση των υπηρεσιών». Ο κ. Ντόλιος επισήμανε πως η κυβέρνηση θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό χρονικό διάστημα στην εξυπηρέτηση των 150.000 πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα