Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κόντρα Κουσελά-Παπακωνσταντίνου για τη λίστα των φοροφυγάδων

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί. Δεν υπάρχει λίστα, υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε: «Υπάρχει, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, η υποχρέωση δημοσιοποίησης της λίστας των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχει και η διαδικασία στο υπουργείο Οικονομικών από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους φοροφυγάδες».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν την αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης, κατά την συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αντέδρασε στην ερώτηση Κουσελά για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί για μεγαλοφειλέτες ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών και -όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα- ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες, ενέργεια την οποία συνέδεσε με την αποχώρηση του από την θέση του υφυπουργού.
Στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να διευκρίνισε ότι η επίμαχη λίστα αφορά 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.
Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έκανε το ακόλουθο σχόλιο για το θέμα:
«Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς αποκάλυψε, χθες, ότι παρέδωσε στους διαδόχους του και κοινοποίησε στον πρωθυπουργό λίστα 3.800 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου. Κατήγγειλε τον κ. Βενιζέλο ότι δεν έκανε τίποτε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άφησε υπονοούμενα ότι γι’ αυτό απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και πλήρεις εξηγήσεις για τις καταγγελίες Κουσελά».
Ο ΛΑΟΣ αποφάσισε να καταθέσει επείγουσα ερώτηση στη Βουλή προς το υπουργείο για το θέμα: «Ελπίζουμε να μην προβληθούν και αυτή τη φορά ως δικαιολογία τα προσωπικά δεδομένα» αναφέρει.
«Οι αναφορές του κ. Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων, υπονοούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουσθεί με τους φοροφυγάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και τον βουλευτή να δώσουν εξηγήσεις.
«Το πολιτικό θέμα που εγείρεται δεν μπορεί να συγκαλυφθεί κάτω από την καθολική και διαχρονική αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τη φοροδιαφυγή», πρόσθεσε ο κ. Ζαφειριάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα