Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε η παραγωγή μαυρολίσιου

Ξεκίνησε η παραγωγή μαυρολίσιουΚαλά ξεκίνησε η παραγωγή του πρώιμου μαυρολίσιου ελαιόλαδου σε περιοχές της Πυλίας και της Τριφυλίας, ενώ η τιμή του αναμένεται να καθοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος, ενώ ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης επεσήμανε πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις φετινές τιμές στο ελαιόλαδο, ζήτησε προσοχή στην ποιότητα κι επιβεβαίωσε ότι Ιταλία και Ισπανία καθορίζουν τις τιμές.
«Είναι καλή η παραγωγή του μαυρολίσιου. Καθαρός καρπός, πολύ καλά τα λάδια», είπε ο κ. Σύρνος για τις πρώτες ποσότητες του μαυρολίσιου. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα τιμή, γιατί είναι μικρές οι ποσότητες που έχουν παραχθεί μέχρι τώρα, και πρόσθεσε πως αυτή αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι αποδόσεις είναι 7 με 8 κιλά το τσουβάλι. «Για αρχή δεν είναι άσχημα», σχολίασε ο πρόεδρος του Α.Σ. Κορυφασίου και πρόσθεσε: «Βλέπω να είναι δύσκολη η χρονιά. Στην περιοχή μας υπάρχει παραγωγή, γιατί πέρσι δεν είχε. Ευελπιστούμε να είναι καλές οι τιμές και να έχουμε καλή χρονιά».
Ο κ. Κορακάκης επιβεβαίωσε ότι τιμή για το φετινό λάδι δεν υπάρχει ακόμα και παρατήρησε πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Για τις λίγες περσινές ποσότητες που έχουν μείνει, ενημέρωσε ότι «φεύγουν με δείγμα μόνο, και η τιμή τους εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται το λάδι. Και αυτό γιατί οι παραγωγοί δεν το αποθηκεύουν σε σωστά σημεία, αλλά το εκθέτουν στη ζέστη και στον ήλιο και αλλοιώνεται πιο εύκολα. Η τιμή του είναι γύρω στα 2 ευρώ». Εκτίμησε ότι θα είναι μέτρια ποσοτικά η φετινή παραγωγή στη Μεσσηνία, παρότι θα έχουν λάδι κάποιες περιοχές που δεν είχαν πέρσι, και σημείωσε: «Δεν καθορίζεται από την παραγωγή μας η τιμή, αλλά από την Ιταλία και την Ισπανία. Η ποιότητα θα παίξει ρόλο. Γι’ αυτό θα πρέπει έγκαιρα να φέρνει ο παραγωγός τον ελαιόκαρπο στο ελαιοτριβείο και να μην αφήνει μέρες τα σακιά στο χωράφι, γιατί επηρεάζονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και κυρίως η οξύτητα του ελαιόλαδου».
Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων κάλεσε επίσης τους παραγωγούς «να μην καθαρίζουν την αλυσίδα του αλυσοπρίονου με ορυκτέλαιο, αλλά με λάδι που τρώγεται. Γιατί το ορυκτέλαιο ανιχνεύτηκε και την "πάτησαν" βιοκαλλιεργητές». Και κατέληξε ότι «περιμένουμε με αγωνία τις τιμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα