Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ζημιές σε θερμοκήπια προκάλεσε η νεροποντή στα Φιλιατρά

Ζημιές σε θερμοκήπια προκάλεσε η νεροποντή στα ΦιλιατράΠροβλήματα δημιούργησε η έντονη νεροποντή τα ξημερώματα της Κυριακής, σε αρκετά θερμοκήπια των Φιλιατρών τα οποία πλημμύρισαν. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε φορά που υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα απορροής των νερών από τα υφιστάμενα χαντάκια, κάποια από τα οποία είναι και βουλωμένα. Ωστόσο δεν αφήνουν έξω από τις ευθύνες τους ίδιους τους συναδέλφους τους καθώς σημειώνουν ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση για την απορροή των νερών που συγκεντρώνονται από τα θερμοκήπια.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν στο Λιμενάρι όπου επισκεφτήκαμε θερμοκήπια, όπως και στην περιοχή κοντά στις εργατικές κατοικίες, αλλά και στη Γαλάτοβα.
Στο Λιμενάρι ο παραγωγός Τέλης Κανναβός είδε το θερμοκήπιό του, όπου καλλιεργεί ντομάτα, από τη μια στιγμή στην άλλη να πλημυρίζει από νερά που ήρθαν μέσα από τα χωράφια, καθώς όπως μας είπε δεν έχουν φροντίσει να καταλήγουν όλα τα νερά στις γράνες. Χαρακτηριστικά τόνισε:
«Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν την Κυριακή τα ξημερώματα από την έντονη βροχόπτωση. Τα νερά ήταν πάρα πολλά και δεν χωρέσανε στα χαντάκια. Αλλά αυτό που δηλώνω και πρέπει να δούμε σαν αγρότες είναι ότι θα πρέπει από μόνοι μας να καθαρίσουμε τα χαντάκια μας, καθώς ο "Καλλικράτης" κάθε άλλο παρά "Καλλικράτης" είναι. Μην περιμένουμε να έρθει κανένας δήμος αφού δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, χωρίς να δίνω άφεση αμαρτιών στους δημοτικούς άρχοντες. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, διαφορετικά δεν γίνεται τίποτα.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από ακαθάριστα χαντάκια καθώς τα νερά ήρθαν μέσα από τα χωράφια. Αυτά θα μπορούσαν κάπου να είχαν μαζευτεί και να πέσουν. Πρέπει όμως και εμείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πού ρίχνουμε τα νερά από τα θερμοκήπια. Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι για κάποιες ζημιές που γίνονται, καθώς φτιάχνουμε θερμοκήπια και δεν έχουμε ελέγξει πού θα πέσουν τα νερά. Χρειάζεται ευσυνείδητα να κοιτάζουμε να μην δημιουργούμε προβλήματα στους άλλους - αλλά κυρίως ο δήμος να πιέσει ώστε να απομακρυνθούν οι αγωγοί από τα χαντάκια και να δουλέψει για να τα καθαρίσει».
Σε κοντινή απόσταση ο Μπάμπης Σταματόπουλος είδε να πλημμυρίζουν τα θερμοκήπια που είχε προετοιμάσει για να φυτέψει σε λίγες μέρες, πράγμα που τον αναγκάζει να κάνει από την αρχή όλες τις εργασίες και όλα τα έξοδα. Ετσι, μας είπε:
«Είναι η τρίτη φορά που παθαίνουμε ζημιές από πλημμύρες λόγω κάποιων έργων που έχουν γίνει στα Φιλιατρά σε ψηλότερο σημείο. Τα νερά δεν απομονώνονται για να πάνε στη θάλασσα και πέφτουν μέσα στα κτήματα.
Στα θερμοκήπια είχα κάνει απολυμάνσεις και ήμουν έτοιμος να φυτέψω πιπεριά. Τώρα πρέπει να ξαναβγάλω τα νάιλον που είχα βάλει για να στεγνώσει το χώμα. Χάθηκε η απολύμανση και πρέπει να ξαναγίνει, χώρια η καθυστέρηση που θα έχουμε για να φυτέψω.
Θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα από την πλευρά του δήμου για να μαζέψει τα νερά που κατεβαίνουν από την πόλη και κάτω. Το πρόβλημα ξεκινά από το κάτω μέρος των Φιλιατρών. Το χαντάκι που υπάρχει δεν λειτουργεί καλά κι εδώ και 3 χρόνια πλημμυρίζουμε συνέχεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα