Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σύντομα οι πρώτες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου
ImageΜέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχουν κατατεθεί 62 αιτήσεις, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν, ενώ τη δωρεάν συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου για οφειλές που έχουν προς τράπεζες έχουν ζητήσει περίπου 500 πολίτες.
Μάλιστα, ο αριθμός πλέον των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αυξάνεται καθημερινά.

ΑποφάσειςΣύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, όσο επιδεινώνεται η οικονομική κρίση, τα προβλήματα του κόσμου αυξάνουν, και όσο οι εφάπαξ εισφορές και η φορολογική καταιγίδα συνεχίζονται, τόσο επίσης μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που προσφεύγουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ανήμποροι πλέον να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.
«Έρχονται να τους διορίσουμε δωρεάν δικηγόρο για την εξωδικαστική επίλυση των οφειλών τους απέναντι στις τράπεζες. Έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και οι πρώτες αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Ήδη η νομολογία σε όλη την Ελλάδα διαμορφώνεται ευνοϊκά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Χαρακτηριστική περίπτωση τελευταία είναι στη Λάρισα, όπου το Ειρηνοδικείο διέγραψε οφειλή 27.000 ευρώ από άνεργη, η οποία δεν μπορούσε να πληρώσει. Είμαι αισιόδοξος ότι και το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας θα προχωρήσει σε σημαντικές διαγραφές χρεών», σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο κ. Μαργέλης υπενθύμισε ότι στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εντάσσονται μόνο φυσικά πρόσωπα και ο νόμος έχει προσαρμοσθεί για ανθρώπους που είτε δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους είτε έχουν μόνο μια κύρια κατοικία: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν και το δικαστήριο θα περιορίσει τις οφειλές και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση», συμπλήρωσε.
Ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πλέον σημαντικές περικοπές στο μισθό τους μπορούν να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και να ζητήσουν, με τα νέα δεδομένα γι’ αυτούς, διαγραφή τμήματος του χρέους τους.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση: «Ακόμα από τις τράπεζες στην Καλαμάτα καμία υπόθεση δεν έχει κλείσει συμβιβαστικά. Οι τράπεζες τηρούν μια σκληρή γραμμή, αλλά μόλις βγουν οι πρώτες αποφάσεις από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, θα καταλάβουν ότι πρέπει και αυτοί πλέον να συμβιβασθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης, εάν οι όροι του συμβιβασμού με την τράπεζα δεν είναι ικανοποιητικοί για αυτόν, να μη διστάζει να προσφύγει στο δικαστήριο, διότι είναι σίγουρο ότι θα πετύχει καλύτερη ρύθμιση».

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα