Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τοπική πολιτική θύελλα ξεσήκωσε η διαμαρτυρία

ImageΤοπική πολιτική θύελλα έχει ξεσηκώσει η ένταση και η ακραία διαμαρτυρία που υπήρξε προχθές στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου.
Κυβερνητικά στελέχη του νομού με τα οποία μίλησε το «Θ» δε δίστασαν να αποδώσουν ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιά για τα όσα συνέβησαν και έκαναν λόγο για επικίνδυνη συνάντηση των άκρων και στην περιοχή μας, μη κρύβοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Από την άλλη πλευρά, τόσο το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Θαν. Πετράκος όσο και άτομα που πήραν μέρος στη διαδήλωση και στην προσωρινή διάλυση της παρέλασης, σημείωναν ότι αυτό που συνέβη προχθές στην Καλαμάτα δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά η εξωτερίκευση ενός μέρους της οργής που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για όσα γίνονται σε βάρος της τα τελευταία δύο χρόνια. Κι όπως τόνισαν, αν δεν υπάρξει σύντομα αλλαγή πολιτικής, ίσως τα ακραία φαινόμενα διαμαρτυρίας να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.
Δηλώσεις για τα γεγονότα κατά την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου
Την επόμενη μέρα των γεγονότων της Παρασκευής, με πιο ψύχραιμα τα πνεύματα όλων, το «Θ» ζήτησε τη γνώμη των κυβερνητικών βουλευτών της Μεσσηνίας και τοπικών εκπροσώπων των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα διαδραματίστηκαν.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες του αγώνα κατά του φασισμού. Αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός. Όλοι οι Έλληνες, απ’ όλους τους πολιτικούς ορίζοντες, χωρίς εξαίρεση, ενώθηκαν για να αποτρέψουν μία εθνική απειλή.
Αν σήμερα αδυνατούμε να επιτύχουμε μια αντίστοιχη κινητοποίηση για την παρούσα εθνική απειλή, τουλάχιστον ας σεβαστούμε την ιστορία μας και τους ήρωές μας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας μας δίνουν κάθε δυνατότητα για πολιτική διαμαρτυρία και δράση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που, ως γνωστόν, έχει 365 ημέρες. Ας ανακηρύξουμε, όμως, δύο από αυτές, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, ως ιερές και αβεβήλωτες μέρες όλων των Ελλήνων.
Παρευρισκόμενος στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, πιστεύω ότι εκπλήρωσα το στοιχειώδες καθήκον μου ως πολίτης και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των συμπολιτών μου. Οι απειλές και οι πιέσεις να το εγκαταλείψω είχαν και θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Έχω υπηρετήσει στο παρελθόν ως γιατρός σε εμπόλεμες συρράξεις σε ξένες χώρες. Δε θα με κάμψει καμία απειλή και κανένας κίνδυνος για να υπηρετήσω κατά συνείδηση, ως ενεργός πολίτης, τη δική μου χώρα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

«Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής ενότητας, μνήμης και περισυλλογής, για να τιμήσουμε το Έπος του 40 και τους αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας. Το μήνυμα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ δεν είναι ο εθνικός διχασμός, που πάντα κατέληγε σε εθνικές τραγωδίες. Είναι η αποδεδειγμένη δυνατότητα του λαού μας να μεγαλουργεί ακόμα και στα πιο δύσκολα, αρκεί να είναι ενωμένος και αποφασισμένος να υπερβεί μικροκομματικές σκοπιμότητες και παραταξιακούς εντυπωσιασμούς, με μοναδικό γνώμονα το υπέρτατο συμφέρον της χώρας.
Αυτή τη μέρα, “γνωστές-άγνωστες” οργανωμένες μειοψηφίες επέλεξαν να ακολουθήσουν το δρόμο της διχαστικής αντιπαράθεσης και του χωρίς προηγούμενο προπηλακισμού κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και θεσμών, μη εξαιρουμένου και αυτού του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραδίδοντας τα χειρότερα μαθήματα στα παιδιά και τη νεολαία μας. Τέτοιες συμπεριφορές είναι απόλυτα καταδικαστέες.
Η δυσαρέσκεια για τις αδικίες και τις σκληρές θυσίες που αναλαμβάνει ο λαός μας, προκειμένου να υπάρξει προοπτική για τη χώρα και απαλλαγή από σωρευμένα χρέη και εξαρτήσεις του παρελθόντος, είναι σεβαστή και δικαιολογημένη.
Όμως, δε νομιμοποιεί την επιλογή κανενός να αμαυρώνει μια μέρα τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα, προτάσσοντας μια απαράδεκτη εικόνα τυφλού, και διαλυτικού διχασμού, αντί της απαιτούμενης ενότητας του λαού μας σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.
Όσοι, ελλείψει επιχειρημάτων ουσίας και βιώσιμων αντιπροτάσεων, επέλεξαν να αξιοποιήσουν αυτή τη μέρα για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και για δήθεν “αυθόρμητους” προπηλακισμούς, αμαυρώνοντας εσκεμμένα τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική μας επέτειο, στην Καλαμάτα και αλλού, ας αναλογιστούν τις σοβαρότατες ευθύνες τους απέναντι στη Δημοκρατία και στη γενικότερη προοπτική της χώρας».

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου είναι απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη, αφού τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα που έχουν ληφθεί ανατρέπουν βίαια τον προγραμματισμό κάθε ελληνικής οικογένειας και, κυρίως, των μικρομεσαίων και οικονομικά ασθενέστερων.
Οι πράξεις βίας, ωστόσο, από όπου κι αν προέρχονται, είναι απολύτως καταδικαστέες, ιδιαίτερα δε όταν αμαυρώνουν μια εθνική γιορτή, όπως η 28η Οκτωβρίου, οπότε τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.
Κανένα μεγάλο πρόβλημα, όμως, δεν επιλύθηκε με τη βία και το διχασμό. Αντίθετα, σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Η πατρίδα μας για να ξεπεράσει την πολυεπίπεδη, αυτή, κρίση χρειάζεται σκληρή δουλειά και συνεννόηση».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

«Χθες (σ.σ. προχθές) ο λαός εξέφρασε την οργή του στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Βρισκόμαστε σε μια φάση που η κοινωνία δεν αντέχει άλλο κι αυτό που έκανε ήταν να πει τα δικά της ΟΧΙ απέναντι στα ΝΑΙ της κυβέρνησης. Οι πολίτες είπαν ΟΧΙ στην υποταγή της χώρας μας στην τρόικα και στη μετατροπή της σε προτεκτοράτο. ΟΧΙ στην αποικιοκρατική συμφωνία, στη νέα κατοχή από το ΔΝΤ και τη γερμανική Ευρώπη. Αυτά είπε ο λαός.
Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να βαδίζουν όπως είναι, τότε δυστυχώς υπάρχουν κίνδυνοι η λαϊκή οργή να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο έχει ευθύνες η κυβέρνηση, διότι πρέπει να δώσει δημοκρατική διέξοδο. Κι αυτή είναι να μιλήσει ο λαός και να πει πώς θέλει να κυβερνηθεί. Διότι η σημερινή κυβέρνηση είναι σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών στην παρέλαση με μια πολιτική διαμαρτυρία, όπως παντού, αλλά οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν αυθόρμητες και εξέφρασαν τη λαϊκή του οργή. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κάθε γεγονός. Είναι κωμικό να λέγονται τέτοια πράγματα και, αντ’ αυτού, να μη βλέπουν τη διογκούμενη λαϊκή οργή και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν ορισμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί ο τόπος σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

ΝΟΔΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή αντίδρασης που εμπεριέχει στοιχεία βίας και καταστρατήγησης των θεσμών. Τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε όλοι μας απορρίπτουμε ενέργειες διχαστικές για την ελληνική κοινωνία.
Σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση με έλλειψη αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας οφείλουμε ως γνήσιοι Έλληνες να απαντήσουμε με υπερηφάνεια, στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας και των θεσμών μας».

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΚΕ

«Τόσο στην παρέλαση της Καλαμάτας όσο και στις παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική.
Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στη παρέλαση, παρ’ όλο που η κυβέρνηση “εξαίρεσε” από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της.
Οι αγώνες του λαού τιμώνται από τον ίδιο το λαό, καθώς αγωνίζεται για το δίκιο του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του.
Όπως καθήκον και υποχρέωση του αγωνιζόμενου λαού είναι να επαγρυπνεί και να παραμερίζει από το δρόμο του κάθε είδους παγίδα και προβοκάτσια που επιτρέπει στην κυβέρνηση και στις συντηρητικές και συμβιβασμένες δυνάμεις να διασπούν και να συκοφαντούν το λαϊκό κίνημα για να το αποδυναμώσουν.
Ο λαϊκός αγώνας μπορεί να γίνει ισχυρός, αποτελεσματικός και νικηφόρος, μόνο αν πατήσει γερά στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις λαϊκές συνοικίες, διαμορφώνοντας μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που έχει ξεκάθαρο στόχο να ανατρέψει την πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων. Με λαϊκή εξουσία να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις, τον ορυκτό και φυσικό πλούτο, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος για να βάλει ο λαός τέλος στις άγριες θυσίες που του επιβάλλουν για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα