Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Καθημερινές επιδρομές κουνουπιών στη Γιάλοβα

Καθημερινές επιδρομές κουνουπιών στη ΓιάλοβαΗ τουριστική περίοδος τελείωσε. Ομως το κουνούπι στη Γιάλοβα όχι μόνο δεν τελείωσε τη δράση του, αλλά φτάσαμε στο σημείο με το σούρουπο να παίρνουμε δρόμο γιατί η επιδρομή των κουνουπιών έφτασε σε προελονοσιακό στάδιο.
Φέτος τα κουνούπια στην κυριολεξία κατέφαγαν τους επισκέπτες με αποτέλεσμα πολλοί να λένε ότι δεν θα ξαναέλθουν στην περιοχή μας.
Η Αγγελική Ανδριανοπούλου ιδιοκτήτρια της καφετέριας «Ιονίς» στην παραλία της Γιάλοβας επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τα κουνούπια στην Γιάλοβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα κουνούπια διώχνουν τον κόσμο και δυσφημίζουν την περιοχή. Η κ. Ανδριανοπούλου πιστεύει ότι δεν γίνεται σωστή καταπολέμηση.
Ο Τάσος Καραμπάτσος, επιχειρηματίας στην Γιάλοβα και ιδιοκτήτης του κάμπινγκ «Ναυαρίνο» μας μίλησε για πρωτοφανή έξαρση των κουνουπιών και πιστεύει ότι για την καταπολέμησή τους πρέπει να γίνονται ψεκασμοί σε όλη τη διάρκεια του έτους.Στο Ελαιόφυτο ο αγρότης Νίκος Αλεξόπουλος μας είπε ότι πρόκειται για σμήνη κουνουπιών που έχουν πνίξει στην κυριολεξία το χωριό. Τις απογευματινές ώρες δεν μπορεί κανείς να πάει στα χωράφια.
Στη Γιάλοβα βρήκαμε τον Τάσο Ζευγίτη ο οποίος μας είπε ότι ο δήμος πρέπει με δικά του μέσα να αναλάβει την καταπολέμηση των κουνουπιών για να υπάρχει αποτέλεσμα αλλά και με λιγότερο κόστος αφού υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Το διάστημα που ο Ζευγίτης ήταν δημοτικός σύμβουλος (αντιδήμαρχος) και πριν ακόμα καθιερωθεί το κουνουπόσημο, την περίοδο Φιλιππόπουλου οργανώθηκε από το Δήμο Πύλου χερσαία καταπολέμηση στο Διβάρι και τη γύρω περιοχή με απλά μέσα (ψεκαστήρες), στα σημεία που υπήρχαν προνύμφες, σε συχνά χρονικά διαστήματα και πράγματι τότε υπήρξαν θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια ο ίδιος σημειώνει ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ανέλαβε η Νομαρχία η οποία "άνοιξε" το έργο σε όλα τα χωριά χωρίς λόγο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή καταπολέμηση στις περιοχές που μαστίζονται από τα κουνούπια. Οι δημότες του Δήμου Πύλου συνεχίζει ο Ζευγίτης πληρώνουν κουνουπόσημο δίχως το δήμο να τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αφού το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε από το δήμο, τα χρήματα των δημοτών πού πηγαίνουν; Για το «άνοιγμα» του έργου ο Ζευγίτης πιστεύει ότι εξυπηρετεί μόνο ρουσφέτια. Εκφράζει δε άλλη μια απορία που σχετίζεται με την καταπολέμηση. Υπάρχει λέει για την συγκεκριμένη εργασία θεσμοθετημένο σύστημα ελέγχου. Είναι μια μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν εφαρμόζεται; Τέλος σημειώνει ότι για κάθε έργο που πραγματοποιείται με ευθύνη του Δημόσιου υπάρχει έλεγχος καλής λειτουργίας και κατασκευής. Γίνεται έλεγχος;
Αξίζει να αναφερθεί για άλλη μια φορά ακόμα το αυτονόητο.
Οταν μια τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, οι ασκούντες την εξουσία οφείλουν να το λύσουν. Εάν για το πρόβλημα απαντούν με εκείνο το γνωστό «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», πρέπει πρώτα να δείξουν εμπράκτως την προσπάθεια που καταβλήθηκε ή να αλλάξουν τρόπο στην προσπάθεια.
Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν σαφείς. Αν δεν λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα στην περιοχή, από προορισμός που έγινε τα τελευταία χρόνια η Γιάλοβα θα πρέπει να σημειώνεται στο χάρτη χέρσο και άγονο μέρος, όπως σημαίνει στα σλάβικα η λέξη "Γιάλοβα".
Στις αρχές του καλοκαιριού του 2007 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ψεκασμός με ελικόπτερο και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Οσοι θυμούνται δεν νομίζω ότι θα διαψεύσουν την εν λόγω πληροφορία.
Τάκης Αλεξάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα