Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Τριφυλίας, όπως επεσήμαναν τα μέλη τους κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν προχθές βράδυ με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.
Μάλιστα, οι πρόεδροι, τα μέλη και οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων τόνισαν τη θλιβερή διαπίστωσή τους για την «απουσία» του Δήμου από τις πόλεις, τα χωριά, τους οικισμούς και τις γειτονιές, προσθέτοντας πως τα προβλήματα, ακόμη και απλής διαχείρισης της καθημερινότητας, όπως καθαριότητα και δημοτικός φωτισμός, είναι πολλά και διαρκώς αυξάνονται. Όπως υποστήριξαν, υπάρχει στο Δήμο έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από τις 52 περίπου Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Τριφυλίας, μόνον 35 - 40 μέλη Τοπικών Συμβουλίων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν στη συνάντηση με το δήμαρχο, γεγονός που «ερμηνεύτηκε» ποικιλοτρόπως! Η απουσία των υπολοίπων οφείλεται σε αντικειμενική τους δυσκολία να παραβρεθούν ή μήπως, απογοητευμένοι από τη μέχρι τώρα λειτουργία του Δήμου, θεώρησαν πως η συγκεκριμένη συνάντηση με το δήμαρχο δεν είχε να προσθέσει και να «παράγει» κάτι ουσιαστικό και γι’ αυτό απουσίασαν;
Πάντως, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση και πραγματικότητα του Δήμου, απόρροια της γενικότερης οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, καθώς και των παρακρατηθέντων - μη αποδοθέντων θεσμοθετημένων πόρων από την κυβέρνηση στους ΟΤΑ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα χρέη και τις οφειλές που κληρονόμησε ο νέος Δήμος από τους προηγούμενους που συνενώθηκαν, στις οφειλές του προγράμματος «Θησέας», η χρηματοδότηση του οποίου διακόπηκε και, πλέον, ο Δήμος καλείται να πληρώσει το κόστος των έργων, στη ΣΑΤΑ που από πέρυσι δε δόθηκε ολόκληρη και φέτος έχει δοθεί, αν και διανύουμε το δέκατο μήνα του χρόνου, μόνο η α’ δόση, στις περικοπές που γίνονται στις κρατικές χρηματοδοτήσεις για τους ΟΤΑ και στις πρόσθετες αρμοδιότητες που τους δόθηκαν χωρίς ταυτόχρονα να τους δοθούν πόροι και προσωπικό, καθώς και στις κατασχέσεις που κάνουν εργολάβοι και προμηθευτές για έργα και προμήθειες παρελθόντων ετών.
Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως ο Δήμος έχει φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο που ούτε καύσιμα δεν του έδιναν και δε του δίνουν, όπως και λάμπες για το δημοτικό φωτισμό. Όπως είπε, γίνεται καθημερινή προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά απαιτείται και ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα σε λειτουργία και, βεβαίως, χρήματα, που δεν υπάρχουν.
Ζήτησε από όλους την κατανόησή τους και τη συνεργασία τους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τονίζοντας πως πρέπει να αλλάξει και η «νοοτροπία» του κόσμου σε θέματα καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα, που τους αφορά όλους!
«Αν έχει ένα όραμα για φέτος ο Δήμος, αυτό είναι να συγκρατήσει όσο μπορεί τα οικονομικά του, να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του και να μην πτωχεύσει, εκτός και αν η κυβέρνηση στραγγίξει τα κονδύλια…» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η συγκυρία είναι τέτοια που δε μας επιτρέπει να αυξήσουμε ή να αναπροσαρμόσουμε τα δημοτικά τέλη. Είναι χρονιά αυτοσυντήρησης και αυτοσυγκράτησης». Όπως είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας, αισθάνθηκε την ανάγκη να συναντηθεί και να μιλήσει με τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων επειδή δεν είχε εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει από την αρχή για τακτική επαφή και συζήτηση μαζί τους. Συναντήσεις, δε, σαν αυτή θα επαναλαμβάνονται από την ερχόμενη εβδομάδα ανά Δημοτική Ενότητα, ενώ δήλωσε πως καταλαβαίνει και κατανοεί την πίεση που και οι ίδιοι δέχονται από τους πολίτες σε κάθε Κοινότητα. Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Καλκαβούρας, μίλησε για τη συνεργασία που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ του προεδρείου του Σώματος και των Τοπικών Συμβουλίων, καθώς και με τους τοπικούς αντιδημάρχους για τα κατά τόπους θέματα, και ζήτησε τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθως το λόγο ζήτησαν και έλαβαν μέλη Συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, θέτοντας μια σειρά από προβλήματα και ζητήματα και καταθέτοντας τη θλιβερή διαπίστωση και πραγματικότητα που βιώνει ο κάθε τόπος της Τριφυλίας από την απουσία του Δήμου ή ακόμα και την απόλυτη και πλήρη εγκατάλειψή του. Έκαναν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και για θέματα που τους αφορούν, ζήτησαν καλύτερη οργάνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκαν στα προβλήματα με τα σκουπίδια που τους «πνίγουν», τη βρωμιά και τη δυσοσμία γύρω από τους κάδους, στα προβλήματα με τους σκαμμένους δρόμους και τις λακκούβες που εγκυμονούν κινδύνους, στα προβλήματα από τις καμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, από την Αγαλιανή ζήτησαν καλύτερη οργάνωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Από το Ραπτόπουλο ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αλέξανδρος Σπάλας αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν επειδή δεν έχει γίνει καθαρισμός των δρόμων και σημείωσε πως ούτε μια φορά δεν εστάλησαν μηχανήματα στο χωριό. Ο Σωτήρης Γιαννόπουλος από τη Δ.Κ. Κυπαρισσίας, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη που είναι ανταποδοτικά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταποδοτικότητα από την πλευρά του Δήμου, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εδώ και δέκα μήνες χώρου στέγασης του γραφείου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας και τόνισε πως απαιτείται καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών. Ο Κωστής Αβδίκος από τη Δ.Κ. Γαργαλιάνων είπε πως δεν υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες στις οποίες έχουν μπει «λουκέτα» στους Γαργαλιάνους και επεσήμανε προβλήματα από την έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού. Ο Γιώργος Μίγγας από τη Μαραθόπολη αναφέρθηκε στην απουσία, κεντρικά, του Δήμου και σε προβλήματα με τα σκουπίδια και τους κάδους. Από το Μουζάκι σημείωσαν πως στο τεχνικό πρόγραμμα για φέτος ζήτησαν μόνο έργα αγροτικής οδοποιίας, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από το Δήμο. Ο Πάνος Μητρόπουλος από το Σιδηρόκαστρο τόνισε πως απαιτείται καλύτερος προγραμματισμός. Από το Περδικονέρι ο Σάκης Τζόρβας ζήτησε, εν όψει χειμώνα, τα μηχανήματα για έργα αγροτικής οδοποιίας να πάνε σε όλα τα χωριά «από μία έστω μέρα και όχι σε άλλα πέντε και σε άλλα καθόλου». Ο Γιώργος Γαραντζιώτης από τις Βρύσες αναφέρθηκε στις φωτιές που ξεσπούν στους σκουπιδότοπους και τα προβλήματα που προκαλούνται.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν και οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα αρμοδιότητάς τους.
Του Ηλία Γιαννόπουλου |
ΘΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙ Ο ΚΟΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή