Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ιδού πού υπάρχουν τα λεφτά. Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατ. ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ!

Ιδού πού υπάρχουν τα λεφτά. Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατ. ευρώ εντόπισε το ΣΔΟΕ!Στους λογαριασμούς 77 φορολογουμένων βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 1,934 δισ. ευρώ
Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διασταυρώσεων στοιχείων για offshore εταιρείες.
Η έρευνα που διενεργεί το ΣΔΟΕ εντόπισε γιατρούς, αγρότες, αστυνομικούς και αστρολόγους με τραπεζικές καταθέσεις που «βγάζουν μάτι» σε σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις τους, ενώ το «ελληνικό Λιχτενστάιν» φαίνεται πως βρίσκεται στο Κρανίδι του νομού Αργολίδας, αφού αποτελεί έδρα περισσότερων των 200 off shore εταιρειών.
Σύμφωνα με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ:
1. Στους λογαριασμούς 77 φορολογουμένων βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 1,934 δισ. ευρώ. Από την αρχή της έρευνας οι λογαριασμοί δεσμεύθηκαν και οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους φορολογούμενους που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, πληρώνουν τους φόρους που τους επέβαλε η εφορία.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων προέρχονται από ρευστοποιήσεις μετοχών και επομένως δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν την αξία τους στη φορολογική δήλωση, ενώ για περίπου 15 περιπτώσεις το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα.
Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους που πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι γιατροί (36) και σε αυτούς προστίθενται και 3 πρώην διοικητές νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ενός αστυνομικού με δηλωθέν εισόδημα 227.000 ευρώ και καταθέσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενός αστρολόγου με μηδενικό εισόδημα και καταθέσεις 2.194.000 ευρώ και ενός αγρότη, ο οποίος δήλωσε 74.000 ευρώ και είχε στην τράπεζα 10 εκατ. ευρώ. Γιατρός από την Αττική, ο οποίος μέσα σε διάστημα έξι χρόνων δήλωσε εισοδήματα 1,611 εκατ. ευρώ, βρέθηκε με καταθέσεις 3,797 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οφθαλμίατρος από την Αθήνα είχε καταθέσεις 3,446 εκατ. ευρώ, με δηλωθέντα τα 2,643 εκατομμύρια ευρώ. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται άλλοι 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ αναμένεται να ανοίξουν ακόμη 2.000.
2. Το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων του Δήμου της Αργολίδας αποτελεί έδρα περισσότερων των 200 off shore εταιρειών. Οι έρευνες των ελεγκτικών Αρχών που ξεκίνησαν πρόσφατα αποκαλύπτουν «όργιο» φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστές επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, κατοίκους άλλων περιοχών, ξένους, ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες. Από τις 200 offshore, οι 104 είναι ενεργές σήμερα. To ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους στα στοιχεία των αγοραπωλησιών ακινήτων, αφού οι offshore εμφανίζονται ως ιδιοκτήτριες «φιλέτων» γης και πανάκριβων ακινήτων, ενώ θεωρούνται ύποπτες για σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα