Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Καλαμάτα: Σύνταξη 590 ευρώ στα 72 χρόνια προβλέπει ο Γιώργος Ρωμανιάς (βίντεο)

«Σύνταξη θα πάρουμε όλοι, αλλά σε ποια ηλικία και πόσο θα πάρουμε είναι το ζητούμενο», επεσήμανε χθες το απόγευμα ο Γιώργος Ρωμανιάς, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Κάνοντας λόγο για πολύ δυσάρεστη προοπτική, παρατήρησε ότι από τα 67 χρόνια που είναι σήμερα η πλήρης, θα πάει στα 70 και τα 72 χρόνια, ενώ από τα 714 ευρώ που είναι η μέση κύρια σύνταξη, θα πέσει στα 590 ευρώ.
Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Ρωμανιάς μίλησε για όλα όσα αφορούν το συνταξιοδοτικό και απασχολούν εργαζόμενους και συνταξιούχους, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, προσκεκλημένος του Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας.
Χαρακτηριστικά στη συνέντευξη, ο κ. Ρωμανιάς ενημέρωσε ότι «σήμερα πλήρη σύνταξη δίνεται στα 67 χρόνια ή μειωμένη στα 62 χρόνια ή πλήρη στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς». Για τους νέους η σύνταξη «θα αναπροσαρμόζεται με το προσδόκιμο επιβίωσης που αυξάνεται και θα πάει στα 70 ή στα 72 χρόνια».  

Όσον αφορά το ύψος της σύνταξης, είπε ότι «σήμερα η μέση κύρια είναι στα 714 ευρώ και η επικουρική 140 ευρώ. Η επικουρική θα πέσει στα 90 με 94 ευρώ και η κύρια στα 590. Η μέση που σημαίνει ότι θα υπάρχουν συντάξεις με 300 και 350 ευρώ». Εκτίμησε ότι «ο πάτος είναι πολύ μακριά ακόμα. Κάτι πρέπει να αλλάξει, γιατί θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη» και πρόσθεσε πως «δεν βγαίνει με πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% για τα επόμενα
38 χρόνια».
Επικρίνοντας την κυβέρνηση, ανέφερε ότι εδώ και 2 χρόνια έχουν ψηφιστεί 16 συνταξιοδοτικοί νόμοι. Πληροφόρησε πως το καινούργιο νομοσχέδιο που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, τροποποίησε 30 άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, το 2016.
Παρατήρησε ότι «είναι γονατογραφήματα, γραμμένα στο πόδι όλα, χωρίς μελέτη και σχέδιο». Είπε πως «κανένας δεν ξέρει τι τον περιμένει, δεν έγινε καμιά αναλογιστική προσέγγιση» και στάθηκε κυρίως στους νόμους 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και 4472/2017. Ενημέρωσε ότι «για να διασφαλιστεί η δυνατότητα των συντάξεων κατά τη διάρκεια των γενεών, μειώνουμε και τις συντάξεις των παλιών ασφαλισμένων».
Για την προχειρότητα και το ανεφάρμοστο των νόμων, είπε πως «με το νόμο 4387 οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων θα υπολογίζονται με βάση κάποιους δείκτες. Ένας απ’ αυτούς ο δείκτης εξέλιξης των μισθών, που όμως, τέτοιο δείκτη δεν βγάζει η Εθνική Στατιστική Αρχή, ούτε η Eurostat, ούτε καμία Στατιστική Υπηρεσία στον κόσμο. Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος, γι’ αυτό τον άλλαξαν με το δείκτη εξέλιξης των τιμών καταναλωτή. Αυτά για τις κύριες συντάξεις. Για τις επικουρικές θα υπολογίζεται με το δείκτη εξέλιξης του ρυθμού αυξομείωσης των συντάξεων. Τέτοιο δείκτη δεν βγάζει η Εθνική Στατιστική Αρχή, οπότε δεν μπορούν να υπολογιστούν από 1/1/2015, είναι ανεφάρμοστος ο νόμος. Πρόκειται για κατάντημα».
Όσον αφορά τη ρήτρα θανάτου για τις κύριες συντάξεις, ανέφερε ότι «ετοιμάζουν πίνακα θνησιμότητας. Στους πιο μεγάλους σε ηλικία, με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης, η μείωση θα είναι μικρότερη, στους πιο μικρούς σε ηλικία συνταξιούχους η μείωση θα είναι μεγαλύτερη».

Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα