Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Μετανιωμένοι εμφανίσθηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη διακίνηση κοκαΐνης - χασίς

Δήλωσαν μετανιωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξουν ζωή οι βασικοί κατηγορούμενοι της μεγάλης υπόθεσης που εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης και χασίς. Όσοι απολογήθηκαν χθες, ανάμεσά τους οι κατηγορούμενοι ως αρχηγός και υπαρχηγός, ισχυρίσθηκαν πως ό,τι έκαναν ήταν στο πλαίσιο της εξάρτησής τους από τα ναρκωτικά. Μάλιστα, παραδέχθηκαν συναλλαγές και μεταφορές ναρκωτικών, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έγιναν τόσες πολλές φορές ούτε ήταν τόσο μεγάλες οι ποσότητες που τους καταλογίζει η Αστυνομία και πολύ περισσότερο, ότι δε δρούσαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Παρά ταύτα, ο 37χρονος από τον Ανεμόμυλο παραδέχθηκε ότι είχε αποφασιστικό ρόλο.
Χθες, δεύτερη ημέρα της εκδίκασης, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ αργά το μεσημέρι ξεκίνησαν οι απολογίες των 20 κατηγορουμένων, οι οποίες διεκόπησαν λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθούν αύριο.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε αίτημα δικηγόρων υπεράσπισης να ακυρωθούν οι απομαγνητοφωνήσεις των  συνομιλιών των κατηγορουμένων, με το αιτιολογικό ότι δεν έφεραν τις υπογραφές και τις σφραγίδες που έπρεπε. Το Τριμελές αποφάσισε ότι η ένστασή τους ήταν ουσιαστικά αβάσιμη και η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίσθηκε κανονικά.
 
Απολογίες
Ο 37χρονος από τον Ανεμόμυλο, που κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης για δεκάδες περιπτώσεις διακίνησης κοκαΐνης και χασίς, κατά την απολογία του χθες είπε ότι είναι χρόνιος χρήστης και χρειαζόταν καθημερινά 50-60 ευρώ για να ικανοποιήσει το πάθος του. Υποστήριξε πως δούλευε, αλλά όλα τα χρήματα τα διέθετε εκεί, ενώ όταν έδινε ναρκωτικά σε άλλους, προσπαθούσε να τους δίνει λιγότερο για να εξασφαλίζει τη δόση του. Για παράδειγμα, αντί για 5 έδινε 4 γραμμάρια χασίς.
Εξήγησε ακόμη ότι είχε έρθει σε επαφή με Αλβανό στις φυλακές Μαλανδρίνου, ο οποίος τον έφερε σε συνεννόηση με Αλβανό στην Αθήνα για να προμηθεύεται. Παραδέχτηκε το ρόλο μεταφορέα συγκατηγορουμένου του, για τον οποίο είπε πως όταν τον έβαλαν φυλακή, έχασε την  επαφή με τον Αλβανό προμηθευτή στην Αθήνα. Έτσι απευθύνθηκε πάλι σε αυτόν στις φυλακές Μαλανδρίνου, ο οποίος πλέον τον παρέπεμψε σε Αλβανό, που επίσης είναι κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση.
Τα ναρκωτικά από την Αθήνα είπε ότι τα έφερνε ο ίδιος ή ο αδελφός του και χαρακτήρισε τον εαυτό του άρρωστο, εξαρτημένο, ψεύτη και αλαζόνα.
Τόνισε ότι δεν αποδέχεται τόσες περιπτώσεις διακίνησης που του αποδίδουν και ότι πολλές φορές μπορεί να έλεγε στο τηλέφωνο ότι θα πάει να πάρει, αλλά δεν πήγαινε γιατί δεν είχε λεφτά. Μάλιστα, έλεγε ότι τους κορόιδευε και ενώ τους έλεγε θα πάρω 100 γραμμ., τελικά έπαιρνε 30 και γι’ αυτό σταμάτησαν να του φέρνουν τα ναρκωτικά και πήγαιναν αυτός με τον αδελφό του.
Καταλήγοντας είπε ότι ντρέπεται για το ψυχολογικό τραύμα που έχει προκαλέσει στα ανήλικα παιδιά του και πως όταν μπήκε φυλακή, υπέστη γερό σοκ και πλέον έχει βάλει όρια στο εαυτό του. Έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα για απεξάρτηση, καθώς τα παιδιά παίρνουν τα χνάρια των γονιών και αυτός δε θέλει κάτι τέτοιο.
 
«Να γίνω άνθρωπος»
Ο 33χρονος από την Τρίοδο που κατηγορείται ως υπαρχηγός ξεκίνησε την απολογία του ζητώντας συγγνώμη και τονίζοντας πως εξαιτίας της εξάρτησής του εκμεταλλευόταν τους ανθρώπους. Ισχυρίσθηκε ότι δεν πουλάει ναρκωτικά και πως όποια συναλλαγή έχει κάνει, είναι για δική του χρήση.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε Αλβανό ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων στην Αθήνα, για τον οποίο είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικά, είναι άδικα στη φυλακή και πως η συνομιλία που έχει καταγραφεί αφορά ανταλλακτικά αυτοκινήτου και χρήματα που του χρωστούσε από επισκευή στο συνεργείο.
Παρατήρησε ακόμη ότι έχει καταστρέψει την οικογένειά του και ότι πίστευε ότι ήλεγχε το πρόβλημά του, αλλά όταν πήγε φυλακή, κατάλαβε ότι έκανε λάθος. Έχει ξεκινήσει και αυτός πρόγραμμα απεξάρτησης, γιατί «θέλει να γίνει άνθρωπος και να ζει με ανθρώπους».
Τρίτος κατηγορούμενος, οδηγός στο επάγγελμα, είπε ότι είναι χρόνιος χρήστης και με τον πρώτο κατηγορούμενο και τον αδελφό του έκαναν μαζί χρήση. Έχει παραδώσει, όπως παραδέχθηκε, ναρκωτικά, αλλά μόνο για να εξασφαλίσει τη δική του χρήση και ελάχιστες ποσότητες.
 
Δήλωσαν μετανοιωμένοι 
Ο αδελφός του κατηγορούμενου ως αρχηγού, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του μεταφορέα, ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει πουλήσει ποτέ και 4-5 φίλοι μπορεί να έβαζαν χρήματα από κοινού για να πάρουν τη δόση τους. Παραδέχθηκε ότι έχει κάνει κάποιες μεταφορές, αλλά όχι όσες του καταλογίζει η αστυνομία. Τώρα, όπως είπε, έχει σταματήσει τη χρήση, αν και σχολίασε ότι στον Κορυδαλλό υπάρχουν περισσότερα ναρκωτικά απ’ ότι έξω από τη φυλακή.
Κουμπάρος του πρώτου κατηγορουμένου κατέθεσε και αυτός ότι είναι χρόνιος χρήστης και μόνο του μέλημα ήταν πώς θα κάνει χρήση. Κι αυτός έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και θέλει να αλλάξει.
Μετανιωμένος εμφανίστηκε και έτερος κατηγορούμενος, ο οποίος, όπως ανέφερε, κάνει χρήση από 15 χρονών. Το μόνο που έκαναν, όπως είπε, ήταν με κάποιους να βάζουν χρήματα μαζί για να προμηθεύονται τη δόση τους.
Νεαρός που αποφυλακίσθηκε το 2015 για άλλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, είπε πως όταν βγήκε από τη φυλακή, δεν έβρισκε δουλειά και ξαναέμπλεξε. Αρνήθηκε ότι έχει κάνει τις συναλλαγές που του καταλογίζουν, σημειώνοντας ότι έχει κάνει ελάχιστες μόνο για δική του χρήση. Και ο πατέρας του που είναι επίσης κατηγορούμενος, είπε ότι οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί δεν αφορούν ναρκωτικά.
Άλλος κατηγορούμενος παραδέχθηκε μόνο κάποιες συναλλαγές, ισχυριζόμενος κι αυτός ότι ήταν στο πλαίσιο εξασφάλισης της δόσης του. Επίσης, ότι συμμετείχε σε μια μεταφορά, προκειμένου να εξασφαλίσει  4-5 γραμμάρια ναρκωτικών.
Τέλος, 23χρονος που κατηγορείται για δύο καλλιέργειες χασίς παραδέχθηκε ότι δύο φορές πήγε και πότισε χασισοφυτεία 12 δενδρυλλίων γνωστού του όταν του το ζήτησε, ενώ δεν έχει σχέση με δεύτερη φυτεία.
Την Τετάρτη οι απολογίες θα συνεχισθούν με αυτές των τριών γυναικών που είναι κατηγορούμενες και των υπόλοιπων κατηγορουμένων.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα