Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

“Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού”


Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και άλλων 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ περί μείωσης του αριθμού των σημερινών ΔΕΥΑ, με εφαρμογή μοντέλου ΣΔΙΤ για τα έργα τους.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ψευδείς δικαιολογίες αλλά και χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση έχει στοχεύσει στην συγχώνευση των ΔΕΥΑ για να βάλει χέρι στις περιουσίες και τις υποδομές των ΟΤΑ με παράλληλη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση), για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, εις βάρος όμως των συμφερόντων όλων των πολιτών, των επαγγελματιών και επιχειρηματιών και των ΟΤΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση απέρριψε κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση, την πρόταση που κατοχυρώνει το δημόσιο έλεγχο των βασικών κοινωνικών αγαθών όπως το νερό, ενώ κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ με αρνητικές επιπτώσεις στην εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης υδάτων. Παράλληλα επιβάρυνε τη λειτουργία των ΔΕΥΑ, χωρίς προσλήψεις και με υψηλό κόστος λειτουργίας, δημιουργώντας ένα κλίμα επισφάλειας ώστε να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίησή τους με ψευδή μηνύματα περί αδυναμίας και ανικανότητας λειτουργίας τους.
Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους Υπουργούς:
Υπάρχει σχέδιο συγχωνεύσεων ΔΕΥΑ με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποια κριτήρια;
Πώς θα αντισταθμίσουν και αποζημιώσουν την περιουσία των ΟΤΑ στους οποίους ανήκουν σήμερα οι ΔΕΥΑ;
Για ποιο λόγο δεν υλοποιούν το Εθνικό Σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την DGRegio και προχωρούν σε ανατροπή του με την εισαγωγή της διαδικασίας των ΣΔΙΤ, παρά το ότι είχαν εξασφαλιστεί οι πόροι για την ολοκλήρωσή του;
Σε ποιο βαθμό προχωράει η υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό και στα Περιφερειακά Σχέδια Λυμάτων;
Για ποιο λόγο σχεδιάζουν την παραχώρηση δημόσιων και δημοτικών υποδομών σε ιδιώτες σε πολυετή συμβόλαια υποθηκεύοντας τη τοπική ανάπτυξη και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των τοπικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών;
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα