Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Να μειωθούν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας


Η αύξηση καθημερινά των διασωληνωμένων από κορονοϊό δημιουργεί ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες.
Οι ειδικοί περιμένουν ότι από Δευτέρα θα υπάρξει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα επιβεβαιωθεί αυτό, αλλά είναι προφανές ότι και οι περισσότερες ημέρες του Δεκέμβρη θα κυλήσουν μέσα σε αβεβαιότητα και περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Η οικονομία και τα εισοδήματα των περισσότερων πολιτών έχουν πληγεί και όλα δείχνουν ότι η αποκατάσταση θα πάρει χρόνο. Τα μηνύματα από την πλευρά της επιστήμης είναι ενθαρρυντικά. Τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά και χωρίς παρενέργειες και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα ο εμβολιασμός σε υγειονομικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες. Μέχρι το Πάσχα ελπίζουμε ότι θα έχει χτιστεί ένα ικανοποιητικό τείχος αναχαίτισης της πανδημίας, προκειμένου να έχουμε επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Μέχρι τότε όμως θα έχουμε περιορισμούς σε μετακινήσεις αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα.
Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι μεγάλη και η στήριξη είναι αυτονόητη υποχρέωση, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να σταθούν στα πόδια τους. Αυτές τις μέρες στους πολίτες έφτασαν οι λογαριασμοί των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Το παράδοξο είναι ότι τα τέλη δεν έχουν μειωθεί για τους μήνες όπου υπήρχε ουσιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας. Το να μειωθεί αναλογικά το ποσό για τέσσερις μήνες θεωρούμε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας. Δεν μπορεί να ζητάς να πληρώσει κάποιος τέλη για κάτι που του έχεις απαγορεύσει ουσιαστικά να χρησιμοποιεί. Οι έμμεσοι φόροι, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, είναι έτσι και αλλιώς άδικοι. Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η μείωσή τους αποτελεί πράξη δικαιοσύνης, πολύ δε περισσότερο από μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με υπόσχεση τη μείωση των φόρων. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη μείωση των τελών στέλνοντας στους πολίτες μήνυμα σεβασμού αλλά και οικονομικής ανακούφισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα