Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Ταλαιπωρία ελαιοπαραγωγών με τις αιτήσεις για ενίσχυση


Δεκάδες ελαιοπαραγωγοί ταλαιπωρήθηκαν και χθες εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις για την ενίσχυση των 126 εκ. ευρώ.
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε προχθές και θα συνεχιστεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, εκτός αν δοθεί παράταση εξαιτίας των προβλημάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Μεσσηνίας, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών του Συνεταιρισμού έχουν προσέλθει πάνω από 1.200 παραγωγοί για να εξυπηρετηθούν.
Στην ίδια ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν καθώς οι εμπνευστές που σχεδίασαν όλη τη διαδικασία απέδειξαν ότι δεν έχουν απολύτως καμία επίγνωση των ενεργειών και των αντιδράσεων των άμεσα εμπλεκομένων (παραγωγών και φορέων που θα υποδεχθούν για να υποβοηθήσουν τους παραγωγούς). Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η προβλεπόμενη προθεσμία είναι μόλις 10 ημέρες (27 Νοεμβρίου) για να εξυπηρετηθούν χιλιάδες παραγωγοί, ενώ χαρακτηριστικά δεν έχουν καν απαντηθεί ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με όσους ενημερώσουν τώρα το ΜΑΑΕ μιας και το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή τι θα συμβεί με προσφάτως θανόντες. Η διαδικασία θα μπορούσε να σχεδιαστεί απλά, μιας και υπήρχε η δυνατότητα απευθείας πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων και η χορήγηση δυνατότητας υποβολής ενστάσεων για κάποιες μέρες σε όσους δεν πληρώθηκαν. Εναλλακτικά τα ΚΥΔ της χώρας που θα υποδεχθούν το μεγάλο όγκο παραγωγών, να τους αποσταλεί αρχείο δυνητικά δικαιούχων και μέσω της ΕΑΕ 2019 με μια απλή προσθήκη σχετικού πεδίου να αποστείλουν τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια να δοθεί χρόνος για πιθανές ενστάσεις".
Παράλληλα επισημαίνεται: "Η επιλογή των αρμοδίων να ζητήσουν εκ νέου εγγραφή των παραγωγών στο πληροφοριακό σύστημα, με την προσκόμιση κωδικών TAXIS που αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δυνάμει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) δεν επιτρέπεται να διακινούνται τηλεφωνικά ή μέσω e-mail / SMS, προκάλεσε τη φυσική τους παρουσία άρα τη μετακίνησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω lockdown για τη διασπορά του ιού, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία όσο και των εμπλεκομένων στην υποβοήθησή τους! Και όλα αυτά εν μέσω ελαιοσυγκομιδής που είναι άγνωστο πόσοι εξ αυτών έχουν έρθει σε επαφή με εργάτες γης που δεν έχουν ελεγχθεί για COVID! Οι «αρμόδιοι» αγνόησαν τόσο τον κανονισμό όσο βέβαια και την αδυναμία εξοικείωσης της πλειοψηφίας των παραγωγών με το Διαδίκτυο ώστε να προχωρούσαν αυτόνομα στην υποβολή, γεγονός που θα προκαλούσε αυτόματα τη μετακίνησή τους. Μετακίνηση η οποία δεν προβλέπεται και στα σχετικά έντυπα κυκλοφορίας, άρα επισείει και τον κίνδυνο προστίμων".
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Στην Ένωση Μεσσηνίας έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τηρούμε όλες τις σχετικές οδηγίες, πραγματοποιούμε απολυμάνσεις για να διασφαλίσουμε τους υπαλλήλους μας και τους παραγωγούς! Η χρέωσή μας είναι 10€ ανά αίτηση με χορήγηση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών. Ζητάμε συγγνώμη από τους παραγωγούς για την όποια καθυστέρηση ή ταλαιπωρία! Με υπέρμετρο ζήλο προσπαθούμε να σταθούμε στο πλευρό τους! Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη τους, αγωνιζόμαστε καθημερινά να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα