Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου σε Σαμπαζιώτη για συνέχιση λειτουργίας του


Image
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατέστησε σαφές πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Δημήτρη Σαμπαζιώτη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θέμα να μη λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Σας επαινώ για το ενδιαφέρον σας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται θέμα να μη λειτουργήσει στη συνέχεια το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας».
Ερώτηση
Νωρίτερα στην ερώτησή του ο κ. Σαμπαζιώτης είχε επισημάνει την ανησυχία που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στην όποια πιθανότητα συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης, τονίζοντας: «Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1948 ως “φίλτρο”, συγκρατώντας ένα μεγάλο εύρος περιστατικών. Τομέας ευθύνης είναι ο Δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό που τριπλασιάζεται τους θερινούς μήνες και εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν της πρώην επαρχίας Ολυμπίας, αλλά και μέρος της πρώην επαρχίας Πυλίας. Μέσα σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η παρουσία της τουριστικής ναυαρχίδας της Costa Navarino».
Παράλληλα, παρουσίασε με στοιχεία την πληρότητα και τη δυναμική του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ στάθηκε και στη μεγάλη προσφορά των ευεργετών του, καθώς προχώρησαν σημαντικά έργα αναβάθμισής του χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
«Η ύπαρξη και η λειτουργία του νοσοκομείου, όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του, ώστε οι πολίτες τουλάχιστον σε θέματα υγείας να νιώθουν ασφαλείς. Η προσφορά στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας και της Τριφυλίας είναι ανυπολόγιστη», σχολίασε.

Απάντηση
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως θα υπάρξει αξιολόγηση σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες στο πλαίσιο της νέας οργάνωσης του ΕΣΥ, δηλώνοντας: «Για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν από το υπουργείο στηριχθεί οι λειτουργικές του ανάγκες, ενώ έχει στο μέτρο του δυνατού εξασφαλιστεί το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Βεβαίως κι αυτό το νοσοκομείο θα αξιολογηθεί μεταξύ όλων των άλλων στο νέο οργανωτικό πρότυπο του ΕΣΥ, των νέων οργανισμών-κανονισμών λειτουργίας των νοσοκομείων και, βεβαίως, δε θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία αξιολόγησης κλινικών και τμημάτων. Αλλά εν πάση περιπτώσει, θέμα να μη λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του υπουργείου Υγείας».
Επανερχόμενος στο θέμα ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ζήτησε να μην εφαρμοστεί ένας «οριζόντιος “Καλλικράτης” στην υγεία και να προσεχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα. Εάν ο “Καλλικράτης” εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο και καταργήσουμε οριζόντια όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, φοβάμαι ότι οι ναυαρχίδες της υγείας υπό το βάρος των νέων δεδομένων θα καταρρεύσουν».
Απαντώντας εκ νέου ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, «αλλά υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού στη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, των κέντρων υγείας, εξορθολογισμού στη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η περιστολή της σπατάλης στην υγεία πρέπει να είναι έγνοια, αγωνία, της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα. Δίνουμε μάχη κάθε ευρώ να πιάνει τόπο, να ανταποκρίνεται σε πραγματική ανάγκη η οποία εκδηλώνεται από την ελληνική κοινωνία για περίθαλψη και διάθεση φαρμάκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα