Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Εύλογη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι «φήμες» για ενδεχόμενη κατάργηση – υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                  Κυπαρισσία 5-9-2012
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ                                                        Αριθ. Πρωτ. 23539
Ταχ. Δ/νση: Δημαρχείου 2                                      
Κυπαρισσία  Τ.Κ.:  245 00
Τηλέφωνο: 2761360720
Fax: 2761 0 62116                                       
                                                                     ΠΡΟΣ
                                                                                     Κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο
                                                                                     Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής
 Αλληλεγγύης
                                                                                     Αθήνα

Κύριε Υπουργέ,
εύλογη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κάτοικους  του Δήμου Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής δημοσιεύματα και «φήμες» για ενδεχόμενη κατάργηση – υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κι αυτό σε διάψευση όλων των διαβεβαιώσεων που έχουν δοθεί όχι μόνο για τη λειτουργία του αλλά και για την αναβάθμιση του.
Σας ενημερώνουμε ότι όταν προ έτους είχε ανακινηθεί παρόμοιο θέμα από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας (Υπουργός Α. Λοβέρδος), η υποβάθμιση του Νοσοκομείου και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας αποφεύχθηκε, χάρις στην μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Τριφυλίας (μιλήσαμε για caucus belli)  & χάρις στην αποτελεσματική παρέμβαση πολιτικών στελεχών του Νομού μας.
Οι συμπολίτες μου –όπως κι εγώ άλλωστε- κρατάμε τις διαβεβαιώσεις του τότε Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου, του υφυπουργού κ. Βερτζόπουλου, των Βουλευτών του Ν. Μεσσηνίας αλλά και τότε Τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. κ. Γιακουμάτου, ο οποίος μ’ εντολή του Προέδρου της Ν.Δ. και σημερινού Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά είχε κάνει ουσιαστική παρέμβαση και σχετικές δηλώσεις.

Και ναι μεν τότε επήλθε Διοικητική Ενοποίηση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας αλλά το δεύτερο έχει διατηρήσει τη λειτουργική  αυτονομία του.
Οι λόγοι που συνηγορούν για τη διατήρηση του Νοσοκομείου σε λειτουργία δεν εξέλειπαν αλλά παραμένουν ισχυροί.
Σας ενημερώνουμε ότι:
1)    Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1948 χάρις στη δωρεά του αείμνηστου συμπολίτη μας Γ. Αλεξόπουλου, ο οποίος και το προικοδότησε με σημαντική περιουσία η οποία δυστυχώς παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη.  Να τονίσουμε εδώ ότι το Νοσοκομείο υπάρχει και λειτουργεί χάρις στις ευεργεσίες μεγάλων δωρητών συμπολιτών μας.  Όλα σχεδόν τα έργα εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου, οι επεκτάσεις των κλινών, η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού, τα χειρουργεία, ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός  κ.α. έγιναν χωρίς να επιβαρυνθεί σχεδόν ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Ακόμη και σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου μας αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται με δωρεά του κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλου (όμιλος Costa Navarino) και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση της μελέτης ύψους 70.000.000 ευρώ.
2)    Ο Τομέας ευθύνης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι η πρώην επαρχία Τριφυλίας (τον κύριο κορμό της αποτελεί σήμερα ο Δήμος Τριφυλίας) με πληθυσμό που εγγίζει τις 40.000 κατοίκους, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται καθώς η περιοχή μας ακμάζει τουριστικά με τη δημιουργία πληθώρας ξενοδοχειακών μονάδων όπως η Costa Navarino και πολλές ακόμη άλλες. Εκτός από την περιοχή της Τριφυλίας το νοσοκομείο μας καλύπτει τις ανάγκες σε περίθαλψη του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της επαρχίας Ολυμπίας και μεγάλο μέρος της επαρχίας Πυλίας.  Να σημειώσουμε ότι όλοι οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού που συνεργάζονται με τις τουριστικές μονάδες των περιοχών μας ζητούν επίμονα διαβεβαιώσεις, ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι σε θέση να καλύψει τους πελάτες τους σε θέματα υγείας.  Να σημειώσουμε επίσης ότι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις μεγάλες πόλεις του Δήμου μας Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά που φτάνει και τα 100 χιλιόμετρα.
3)    Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας διαθέτει 70 κλίνες οι οποίες κατανέμονται στις κλινικές:  παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, ορθοπεδική, ουρολογική και καρδιολογική.  Διαθέτει Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό Εργαστήριο.  Διαθέτει επίσης σύγχρονη Μονάδα  Τεχνικού Νεφρού αποτελούμενη από 14 μηχανήματα και είναι από τις λίγες της χώρας που είναι πιστοποιημένη κατά ISO.  Οι δύο χειρουργικές αίθουσες είναι πλήρως ανακαινισμένες και δόθηκαν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2010.   Ο αριθμός των επισκεπτών του Νοσοκομείου μας σε καθημερινή βάση εγγίζουν τους 300 ενώ κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζεται.
4)    Στα όρια ευθύνης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στα Φιλιατρά λειτουργεί μονάδα ΚΑΦΚΑ και η διασύνδεση των δύο αυτών μονάδων είναι ουσιαστική και πολύτιμη.  Να προσθέσουμε ότι στην ευθύνη του Νοσοκομείου λειτουργούν τρία Κέντρα Υγείας και μεγάλος αριθμός αγροτικών ιατρείων σε κτίρια και με εξοπλισμό που έχει διαθέσει ο Δήμος μας.
Από τα παραπάνω και τα όσα θα έχουμε την ευκαιρία να σας αναπτύξουμε και προφορικά στη συνάντηση που σας παρακαλούμε να έχουμε μαζί σας, προκύπτει ότι η διατήρηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι απόλυτα αναγκαία και σημαντική για τους κατοίκους της περιοχής μας και για την ανάπτυξη του τόπου μας.  Βεβαίως προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες χρειάζεται στήριξη κυρίως σε προσωπικό καθώς από τις προβλεπόμενες 70 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ σήμερα υπηρετούν μόνο 27 και από τις προβλεπόμενες 129 θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού σήμερα υπηρετούν 102.
                                                                             Με τιμή
                                                 Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


                                                                   ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  1. Γραφείο  Πρωθυπουργού
  2. κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, κ. Δημήτριο Σαμπαζιώτη,
κ. Θανάση Πετράκο, κ. Δημήτριο Κουκούτση
Βουλευτές Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα