Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η Τριφυλία τιμά σήμερα τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του ’21

Με λαμπρές εκδηλώσεις απόψε στο Σιδηρόκαστρο η Τριφυλία τιμά τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του ’21! Στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα αναβιώσει το έθιμο – που χρονολογείται προεπαναστατικά – με τις λαμπαδηφορίες, ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού με τραγούδια και χορούς και παραδοσιακό γλέντι φιλοξενίας. Θα συμμετέχουν, δε, οι Σύλλογοι «Ελληνομνήμονες» και Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Για τις εκδηλώσεις στο Σιδηρόκαστρο και τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21, ο δήμαρχος Τριφυλίας και μέλη της οργανωτικής επιτροπής παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε ο κ. Κατσίβελας, «Αρχίζουν οι εκδηλώσεις που αφορούν στην Επανάσταση του ’21 από την ιστορική Κοινότητα του Σιδηροκάστρου, που είναι η διακριτή, η ξεχωριστή στην ιστορία και στο σήμερα Κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας. Αυτό που αλλάζει και από εδώ και στο εξής θα ’ναι έθιμο και στρατηγική του Δήμου μας, είναι ότι η Τριφυλία δε θα γιορτάζει απλά την Επανάσταση του 1821. Η Τριφυλία θα γιορτάζει τη συμμετοχή της στην Εθνική Επανάσταση! Διότι η Τριφυλία είναι παρούσα στον ιστορικό χρόνο και σε όλη τη διαδρομή.
Στην Επανάσταση του ’21, η Τριφυλία δε συμμετείχε απρόσωπα. Συμμετείχε με ηρωικές μορφές, με σπουδαίους αγωνιστές, με εξαίρετους οπλαρχηγούς…
[…] Από τον πληθυσμό της Τριφυλίας δεν επέζησε παρά μόνο το 1/5, όταν στη Μεσσηνία ολόκληρη οι ζημιές και οι θυσίες και η προσφορά αίματος ήταν πολύ λιγότερες.
[…] Διαλέξαμε το Σιδηρόκαστρο να γίνεται η πρώτη γιορτή του Δήμου μας, γιατί πρωτίστως αυτά τα ηρωικά βουνά, είτε της περιοχής Αυλώνος, είτε τα Αητοχώρια, είτε τα Κοντοβούνια, είτε των Ντρέδων, ήταν το απάγκιο μας, ήταν η σιγουριά μας, ήταν ο τόπος που γέννησε επαναστάτες, που κρατήθηκε το πνεύμα της Επανάστασης ελεύθερο».
Με τη σειρά της η ιστορικός και πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, Μαρία Λιακάκη, επισήμανε: «Η Τριφυλία πραγματικά μάτωσε. Η Τριφυλία είναι μια περιοχή απ’ την οποία ξεκίνησε – μπορώ να πω – αγώνας! Όλα αυτά τα ορεινά, ήταν περιοχές ελεύθερες, προστασία των πεδινών περιοχών! Το ότι φέτος η γιορτή στο Σιδηρόκαστρο είναι μία γιορτή για ολόκληρη την Τριφυλία, μια γιορτή η οποία τιμάει όλους τους Τριφύλιους αγωνιστές – και φυσικά μέσα σ’ αυτούς τους αγωνιστές είναι και πολλοί αφανείς ήρωες, ας μην το ξεχνάμε αυτό, είναι και γυναικόπαιδα, που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, βρέθηκαν μετά ακόμα και στην Αλεξάνδρεια-, το ότι γίνεται φέτος ο εορτασμός της Επανάστασης, εδώ στην Τριφυλία, είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Για τη γιορτή είπε: «Γίνεται στο Σιδηρόκαστρο, που πολλές φορές στην ιστορία είχε αντιμετωπίσει τους Οθωμανούς Τούρκους, αλλά και προεπαναστατικά και κατά την Επανάσταση. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Σιδηρόκαστρο φυλάσσεται το δισκοπότηρο με το οποίο οι οπλαρχηγοί της περιοχής κοινώνησαν πριν βγουν στη μάχη».
Η ίδια, αναφερόμενη στις λαμπαδηφορίες, σημείωσε πως είναι ένα έθιμο που χρονολογείται προεπαναστατικά και η φωτιά συμβολίζει το πάθος και την Ανάσταση, ενώ τότε το πάθος για ελευθερία και την Ανάσταση του Γένους!
Ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Σιδηρόκαστρο, Τάσος Λιακάκης, ευχαρίστησε που στο Σιδηρόκαστρο γίνεται η αρχή των εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας για την Επανάσταση του ’21, δηλώνοντας πως έδωσε το δικό του παρών για την απελευθέρωση, ενώ κάλεσε όλο τον κόσμο στο χωριό για την εκδήλωση.
Ο, δε, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης σημείωσε πως στόχος και σκοπός τους είναι να αναδείξουν τους χώρους αλλά και τους ανθρώπους της ιστορίας, γι’ αυτό, μάλιστα, θα εκδώσουν την ιστορία της Τριφυλίας, ώστε, κυρίως, τα νέα παιδιά να τη μάθουν.

Του Ηλία Γιαννόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα