Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Φόροι: Οι φτωχοί επιβαρύνθηκαν 37 φορές περισσότερο από τους πλούσιους!


Τρομακτικές διαστάσεις έχει προσλάβει η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, στην Ελλάδα, στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων. Το πιστοποιεί έρευνα, δημοσιευμένη στη Deutsche Welle, που αποκαλύπτει ότι οι φτωχότεροι στη χώρα μας επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337% και οι εύποροι κατά 9%.

Την έρευνα, με τίτλο «Ελλάδα- Αλληλεγγύη και προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης», διενήργησε το ίδρυμα Hans Böckler. Τη διεκπεραίωσαν ο Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός και ο Σταύρος Ζωγραφάκης, αναπληρωτής καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντικείμενο της έρευνας ήταν η επίδραση της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων, καθώς και στην διεύρυνση των φορολογικών και, ευρύτερα, οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα.
Η έρευνα επιβεβαίωσε την καθολική διαπίστωση ότι τα βάναυσα μέτρα λιτότητας επέφεραν την κατακόρυφη αύξηση της φτώχειας. Όπως αναφέρει, το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων
ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε συνολικά μεταξύ 2008 και 2012 έως και κατά ένα τέταρτο. Οι μεγάλες και επώδυνες αυτές μειώσεις, σημειώνεται, οφείλονται κατά το ήμισυ στις περικοπές μισθών.
Σύμφωνα με άλλο εύρημα της έρευνας, τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα