Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ένοχος ο Παπακωνσταντίνου και για τα δύο κακουργήματα, η πρόταση της εισαγγελέως

Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι:

1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και
2)  της απόπειρας απιστίας

Η κυρία Δημητρίου εκτόξευσε «κεραυνούς» στη δικαστική αίθουσα. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας τόνισε ότι ο μόνος που είχε συμφέρον να διαγράψει τα αρχεία ήταν ο κατηγορούμενος είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του είτε για να προστατεύσει το δικό του όνομα στη πολιτική και να μη φανεί ότι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Ακόμη, η εισαγγελέας της έδρας τόνισε:
- Ο κ. Παπακωσταντίνου παίρνει με λαχταρα τη λίστα και μετά ενώ την παραλαμβάνει δεν γίνεται τίποτα.
- Υποστηρίζει ότι ήταν απόρρητη, ότι θα διέρρεαν τα στοιχεία της στο ΣΔΟΕ, ότι θα είμαστε έκθετοι στη γαλλική κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προφασεις εν αμαρταίας. Τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε όπως δεν συνέβη. Οι Γάλλοι δεν είχαν πρόβλημα να μας ξαναστείλουν τη λίστα όπως και μας την ξανάστειλαν.- Όλα ήταν προφάσεις από την  πλευρά του κατηγορουμένου , καταρρέει κάθε επιχείρημα του κατηγορούμενου. 
- Το ότι χάθηκε το CD είναι από τα απαράδεκτα, το ότι αρνείται τα πάντα το ότι δεν θυμάται που το έδωσε.
- Αόριστα κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Διώτη ενώ  ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του τις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών. Παρ' ολα αυτά δεν θυμάται τίποτα.
- Φυσικά  δεν εκθέτει τις γραμματείς του.

Και τόνισε η εισαγγελέας με στόμφο: «ο κ. Παπακωνσταντίνου ό,τι έκανε το έκανε μόνος του».

Η εισαγγελέας εξέφρασε το ερώτημα πως εμπιστεύθηκε σε μια γραμματέα του CD, ενώ δεν ήθελε να το πρωτοκολλήσει. «Αυτά τα πράγματα ούτε στα μκρομάγαζα δεν συμβαίνουν πόσο  μάλλον σε ένα υπουργείο. Ο κατηγορούμενος είχε συμφέρον να κάνει τη νοθεύση. Υπήρχαν πολλοί τρόποι να κάνει τη διαγραφη αλλα δεν εχει σημασία ποιον τροπο επέλεξε. Ο κ. Διώτης ξέρει πολλά αλλά φαίνεται ότι δεν θελει να μιλήσει γιατί είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος. Ότι έκανε το έκανε μονος του ο κ. Παπακωνσταντίνου ή σε συνεργασία με κάποιο πολυ δικό του πρόσωπο» ανέφερε η κυρία Δημητρίου.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί προσθέτοντας ότι «η στάση του με απογοήτευσε, γιατί ήταν ένας άνδρας με προσόντα με μια  αξιοπρεπή  οικογένεια και έπρεπε να είναι ειλικρινής». «Η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά προσπαθεί με γνώμονα την επιείκεια να δείχνει όλη τη μεγαλοσύνη που πρέπει. Εδώ φάνηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε την αρχή της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρέβη τα καθήκοντα του» συμπλήρωσε.

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών επικαλείται προκειμένου να αποδείξει ότι δεν διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονομάτα των συγγενών του.  Ανέφερε ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος είχαν γνώση των μεγαλύτερων καταθετών, όταν έχουν στα χέρια τους τη επίμαχη λίστα.

Τους μεγαλοκαταθέτες τους γνώριζε μόνο ο κ. Παπακωσταντίνου και ο συνεργάτης του κ. Αγγελόπουλος, τόνισε η εισαγγελική λειτουργός

Όρθια σε όλη την διάρκεια της αγόρευσης της η εισαγγελική λειτουργός τονισε χαρακτηριστικά ότι ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος γνώριζαν πως κάποιος Ρωσσώνη Ανδρέας είναι συγγενείς του κ. Παπακωσταντίνου και άρα να προβούν έτσι στο σβήσιμο των στοιχείων του από τη λίστα ώστε να τον βλάψουν πολιτικά.

Δεν παρέλειψε η κυρία Δημητρίου να επισημάνει ότι καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο ότι παρέδωσε το σι -ντι πριν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού. Έδωσε μάχη για πείσει για αυτό στο δικαστήριο, είπε η εισαγγελέας.

Και προσέθεσε η εισαγγελέας της έδρας, ότι εάν ο κάποιος ήθελε να βλάψει τον κ. Παπακωσταντίνου θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τα ονόματα στη λίστα και να διαδώσει ότι πρόκειται για συγγενείς του υπουργού, παρά να τα διαγράψει.

Η κυρία Δημητρίου κατά την αγόρευση, κατ' αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω της τότε διακοπής της Βουλής και κατέληξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως είναι γνωστό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, κάτι που μεταφράζεται ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται στην χειρότερη περίπτωση- στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Η εισαγγελίας της έδρας Ξένη Δημητρίου ξεκίνησε την αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν είναι ευχάριστη η θέση της, καθώς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του κατηγορούμενου ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κράτους, πλην όμως εκ της υποχρεώσεως της έχει αυτό το δυσάρεστο καθήκον.

Ακόμη, η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι στενοχωριέται γιατί θα πει πράγματα που θίγουν το κράτος ως οργανισμό «που δεν λειτουργεί σωστά». 

Στην συνέχεια η εισαγγελική λειτουργός, κατά την σημερινή 11η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο για τον τρόπο διεύθυνσης της ακροαματική διαδικασίας και την δυνατότητα που της παρείχε να ασκήσει ακώλυτα τα εισαγγελικά καθήκοντά της .

Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου συνεχάρη  τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκη  Βασιλακόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο και Παναγιώτη Κουρελέα για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία τους κατά την αποδεικτική διαδικασία της δίκης.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στη διαδρομή που ακολούθησε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζας «ΗSBC»  της Γενεύης από  το Παρίσι στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία.
           
Αναφερόμενη η εισαγγελική λειτουργός στα μεσάνυκτα  της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 όπου ήρθε το   CD με την λίστα Λαγκάρντ στην  Ελλάδα από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι, επισήμανε ότι ενώ ανοίχθηκε 24 αρχεία του επίμαχου   CD επί 25 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι ο ίδιος αυτός που τα άνοιξε.
           
Ως προς την τύχη του επίμαχου CD που χάθηκε η κυρία Δημητρίου τόνισε ότι  σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται  σε ποια από τις 7 γραμματείς του το έδωσε για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.
           
Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε το απορία πώς ήταν τόσο ανεκτικός  ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την γραμματέα του  που έχασε το  CD  όταν  η απώλεια του τον έφερε στην θέση του κατηγορούμενου.
           
Όμως ο κατηγορούμενος  -συνέχισε η εισαγγελέας της έδρας- δεν ανέφερε πουθενά τι έγινε ο υπολογιστής του στενού συνεργάτη του κ. Αγγελόπουλου που του έδωσε  να επιλέξει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και το σύνολο των αρχείων που ήταν στο επίμαχο CD με τις συνολικές καταθέσεις  των δυο δισεκατομμυρίων  δολαρίων.
           
Πέρα από αυτό όμως  ο κ. Αγγελόπουλος διέγραψε όπως ισχυρίζεται από το σκληρή δίσκο του υπολογιστή του το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας.

Η κυρία Δημητρίου αναφέρεται σε ορισμένα από τα κενά που υπάρχουν  στην πορεία των καταθέσεων τόσο των μαρτύρων όσο και του ίδιου του κατηγορούμενου.
Η εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενη στο πρόσωπο του πρώην προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ( σε βάρος του  έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στα Ποινικά δικαστήρια για τους χειρισμούς τους στην επίμαχη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ) που είχε αντίγραφο της λίστας  υπό την μορφή usb, έκανε συνειρμό με το θεατρικό έργο «ο υπηρέτης των δύο κυρίων», καθώς «ο κ. Διώτης βρίσκεται ανάμεσα στους δύο προϊσταμένους του, τον τέως και τον νυν, δηλαδή τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης ήταν στην θέση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου παύθηκε από υπουργός Οικονομικών και του ανατέθηκαν ανάλογα καθήκοντα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε η εισαγγελέας της έδρας,  «μιλάει για σκευωρούς  που «φύτευσε» ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με το συγκεκριμένο κωδικό».

Το δικαστήριο διέκοψε για το μεσημέρι της Τετάρτης.
protothema.gr
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα