Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αποσύρεται η δίωξη κατά του διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

Ο Ανδρέας Γεωργίου έχει κατηγορηθεί πως «φούσκωσε» εσκεμμένα τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 στο πλαίσιο της πορείας της χώρας μας προς το πρώτο Μνημόνιο. Ο ίδιος είχε αρνηθεί εξ αρχής κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες, τονίζοντας πως τα στοιχεία του 2009 είχαν βασιστεί στο έργο των προκατόχων του. Την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για εκούσια διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας το 2010 αποφάσισαν οι δικαστικές Αρχές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δικαστική πηγή.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε εξ αρχής αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας πως τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2009, με βάση τα οποία η Ελλάδα ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, είχαν συγκεντρωθεί από τους προκατόχους του πριν ο ίδιος αναλάβει το τιμόνι της υπηρεσίας.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει ωστόσο μια μικρότερης βαρύτητας
κατηγορία που αφορά το γεγονός ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα εργαζόταν παράλληλα στην ΕΛΣΤΑΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που υπέβαλλε η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές Αρχές πριν το 2010 – με συχνές αναθεωρήσεις και διορθώσεις – θεωρούνται εν μέρει υπαίτια για την ανακριβή εικόνα που υπήρχε σχετικά με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στην πορεία προς την κρίση,

Μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ από τον κ. Γεωργίου, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Eurostat αποδέχεται πλήρως, χωρίς αμφιβολίες ή ενστάσεις, τα δεδομένα που υποβάλει η ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει επί χρόνια έγνοια των εταίρων, και απετέλεσε εξ αρχής αίτημά τους στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, από τον Φεβρουάριο.

Η νομική διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ είναι ένα από τα μέτρα τα οποία προβλέπει η κατ' αρχήν συμφωνία με τους εταίρους για τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα