Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Στίγκλιτς: Η Γερμανία δεν διαθέτει κοινή λογική, ούτε συμπόνια στην οικονομία

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στη πολιτική της Γερμανίας εμφανίστηκε ο Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτ, αμφισβητώντας τη στρατηγική του Βερολίνου στην ελληνική κρίση
«Η Γερμανία δεν διαθέτει κοινή λογική στην οικονομία, αλλά ούτε και συμπόνια» υποστήριξε ο διάσημος οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation. Αυτά μάλιστα ήταν τα λόγια που επέλεξε η εφημερίδα και ως τίτλο στο δισέλιδο αφιέρωμα με συνέντευξη του οικονομολόγου, που θα κυκλοφορήσει στην αυριανή έκδοσή της.
Ο Τζ. Στίγκλιτς «αμφισβητεί με βιαιότητα τη στρατηγική του Βερολίνου στην ελληνική κρίση και καλεί για ριζική αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», γράφει η εφημερίδα.
Ο διάσημος οικονομολόγος, αναφέρει για το θέμα του χρέους: «Η Γερμανία οφείλει την οικονομική της ανάκαμψη στην πιο μεγάλη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ, το 1953. Θα έπρεπε να είχε μάθει από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919, τις συνέπειες που έχουν τα ανυπέρβλητα χρέη. Δεν έμαθε όμως, ούτε για συμπόνια ούτε για τις καταστροφές των δύο αυτών περιόδων της ιστορίας που υπήρξαν περίοδοι – κλειδιά».
Σχετικά με το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο κ. Στίγκλιτς τονίζει πως «αυτό που η Γερμανία επέβαλλε με το ραβδί, εκτός του ότι είναι αδιανόητο, αποτελεί και μια πολύ κακή οικονομική πολιτική» και προσθέτει: «Συνεχίζουμε να προτείνουμε οικονομικά μοντέλα που είναι αντιπαραγωγικά, αναποτελεσματικά και που δημιουργούν αδικίες και ανισότητες. Το να συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, δεν είναι μόνο τιμωρητικό, αλλά και πρόκειται για τυφλή ηλιθιότητα».

Ο Νομπελίστας προσθέτει πως «η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας το έχει αποδείξει. Τα μέτρα αυτά θα συνεχίσουν να ενισχύει την ύφεση σε μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είχε μια πτώση 25% μέσα σε πέντε χρόνια. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο παράδειγμα παρόμοιας ύφεσης που να προκλήθηκε με τέτοιο σκόπιμο τρόπο και με τόσο καταστροφικές ανθρώπινες συνέπειες. Και επανερχόμαστε προσθέτοντας ένα νέο στρώμα ταπείνωσης».

Η γνώμη του Στίγκλιτς για την εξεύρεση λύσης: «Το γνωρίζουμε και το ΔΝΤ επίσης το γνωρίζει και το παραδέχεται πλέον. Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ή καλύτερα μια ελάφρυνση. Η Γερμανία όμως δεν θέλει να ακούσει ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Με τα λόγια λέει ότι θέλει να ορθοποδήσει η Ελλάδα, αγωνίζεται όμως για μια πολιτική και επιβάλλει ένα πρόγραμμα που στην πράξη θα την γονατίσει ακόμα περισσότερο. Η παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας, οι προσταγές με δικτατορικό τρόπο που της επιβάλλονται είναι πράγμα πολύ επικίνδυνο».

Με αναφορά στην ιστορία και στην μεταπολεμική διαγραφή του γερμανικού χρέους, ο κ. Στίγκλιτς υπογράμμισε εξίσου ότι « δεν αντλήσαμε μαθήματα από την ιστορία» και χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση ως «ένα σήριαλ παράλογο που μας δίνει ό,τι χειρότερο από υποκρισία και έλλειψη συμπόνιας».

Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι θα οι συνέπειες για την Ευρωζώνη θα είναι «καταστροφικές», και ότι σε μια τέτοια ζώνη, «το κλειδί είναι η αλληλεγγύη» μέσω της οποίας μπορεί να αντιμετωπισθεί κάθε σοκ.

Επιπλέον αναγνώρισε ότι τίποτε πια στην ευρωζώνη δεν θα είναι το ίδιο, θα έχουμε ένα πριν και ένα μετά του «ελληνικού προγράμματος». Και αυτό διότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη «δημιουργήθηκαν για να βρίσκονται οι χώρες πιο κοντά. Τώρα τους εξωθεί στο να αλληλοσπαράζονται και οι ισχυρότεροι να καταβροχθίζουν τους ασθενέστερους. Είναι η άρνηση της ίδιας της ευρωζώνης που παρακολουθήσαμε μπρος στα μάτια μας» είπε.

Τέλος, ο διάσημος κάτοχος Νόμπελ, πρόσθεσε: «Πρόκειται για έλλειψη «πολιτικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, όπου η πολιτική ή είναι απούσα ή εξυπηρετεί αποκλειστικά τα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα, ένας συνδυασμός που δεν δίνει ποτέ κάτι καλό».


Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα