Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν οι διαφοροποιήσεις

Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν οι διαφοροποιήσεις
Εξελίξεις αναμένονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να διαπραγματευτεί την ελληνική πρόταση.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε ισχυρή εντολή από τη Βουλή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πληγωμένη, καθώς δυο βουλευτές ψήφισαν όχι, 8 παρών, πέντε απείχαν από τη διαδικασία, ενώ αμέσως μετά 15 βουλευτές παρά το «Ναι» που ψήφισαν διαφοροποίησαν τη θέση τους, από την κεντρική γραμμή.
Συγκεκριμένα κατά την ψηφοφορία, δυο βουλευτές, οι Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη,
ψήφισαν όχι και οκτώ, οι Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Λαπαβίτσας, Αθανάσιος Σκούμας, Σταθάς Ιωάννης, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αγλαΐα Κυρίτση ψήφισαν παρών και οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους, τονίοζοντας όμως σε επιστολή του, ότι αν παραβρισκόταν θα ψήφιζε «Ναι»
Σε κοινή δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους απείχαν της ψηφοφορίας , τονίζοντας ότι δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευση σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Παράλληλα οι Λίτσα Αμανατίδου, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κότσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοϊλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκος Χουντής, παρότι ψήφισαν «Ναι» με δήλωσή τους, τόνισαν ότι η ψήφος τους, σχετίζεται με την μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε γνώση των διαφοροποιήσεων ακόμα και πριν την ψηφοφορία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι: «Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στην διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».
Το ίδιο υπογράμμιζαν νωρίτερα και κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο.
Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα