Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ο Σκουρλέτης ψάχνει… ισοδύναμα

Τα «ισοδύναμα» όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα έχουν την έγκριση των θεσμών, καλείται να βρει ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, όσον αφορά το μείζον ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
editorial-24-07Ο νέος υπουργός κατά την τελετή παραλαβής των καθηκόντων του από τον απερχόμενο Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για «αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά για αλλαγή σκυτάλης» και έσπευσε να απαντήσει σε εκείνους που μίλησαν για δραστικές αλλαγές στην πολιτική του υπουργείου στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας:
«Ας μην προτρέχουν διάφοροι να προδικάζουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα, και ο νοών νοείτω… Για την κυβέρνηση παραμένει στρατηγικό ζήτημα η υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και όλων των θυγατρικών της.»
Το τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Σκουρλέτης θα φανεί πολύ σύντομα, αφού όπως προκύπτει σαφώς από το κείμενο της Συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, η ελληνική πρόταση για μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να αποτελέσει τη βάση για την σύναψη του νέου μνημονίου συνεννόησης. Με άλλα λόγια για να συναφθεί το Τρίτο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προτείνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα που αναφέρονται σαφώς στη Συμφωνία της 13ης Ιουλίου και ένα από αυτά είναι το μέλλον του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα το κείμενο της Συμφωνίας αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί επισήμως ότι θα «προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς.»
Ο κ. Σκουρλέτης λοιπόν, πήρε τη σκυτάλη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και όλων των θυγατρικών της και αναζητά ισοδύναμα ως προς τον ανταγωνισμό.
Το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς η ιδέα της επαναφοράς του παλαιού ΔΕΣΜΗΕ ως λύση στο πρόβλημα του ανταγωνισμού, θα φανεί.
Πάντως, για την ιστορία να πούμε ότι ο πρώτο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, ήδη από το 2001 προέβλεπε την ίδρυση της ανεξάρτητης ανώνυμης εταιρείας ΔΕΣΜΗΕ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετείχαν όλοι οι παραγωγοί ρεύματος, αναλόγως του ποσοστού που κατέχουν στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα