Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Έξω από τη φυλακή ο "ισοβίτης" Παπαγεωργόπουλος


Ελεύθερος υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και άλλοτε «πρωτοπαλίκαρο» της ΝΔ, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 ετών για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Δήμου.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης, υιοθετώντας την προηγούμενη πρόταση της αντιεισαγγελέως Αλεξάνδρας Ανδρέου, που είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την έξοδό του από τη φυλακή.
Η αποφυλάκιση του «φτερωτού γιατρού», όπως ήταν γνωστός από τα νεανικά του χρόνια, έρχεται έπειτα από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.
Εκμεταλλευόμενος τις εν λόγω διατάξεις, ο πρώην δήμαρχος κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ειδική επιτροπή που ορίζεται από το νόμο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Ο Παπαγεωργόπουλος απελευθερώθηκε από τις φυλακές Διαβατών.
Ήδη έχει εκτίσει περισσότερο από το 1/5 της ποινής των 12 ετών, που ήταν προϋπόθεση για να αποφυλακιστεί, σύμφωνα με τον νέο νόμο.


"Με αδίκησαν όσους ελάχιστους"
Την άποψη ότι τον αδίκησαν και παρέμεινε στη φυλακή δυο χρόνια εξέφρασε ο Παπαγεωργόπουλος λίγο μετά την αποφυλάκισή του.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Με αδίκησαν όσο ελάχιστους ανθρώπους. Παρέμεινα στη φυλακή δύο χρόνια, πέντε μήνες και μία ημέρα, απολύτως άδικα. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σήμερα έξω, ελεύθερος, χάρη στον ευεργετικό νόμο του κ. Παρασκευόπουλου. Διατηρώ την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη και θέλω να πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει την τιμή και υπόληψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης».
Σημειώνεται ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Θεσσαλονίκης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια, ποινή όμως η οποία άλλαξε.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο αλλά «έσπασε» τα ισόβια δεσμά. Ο Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία -με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου-  και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών -πρότερος έντιμος βίος και μετέπειτα καλή συμπεριφορά.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Παπαγεωργόπουλος είχε καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης τον Ιούνιο, επικαλούμενος λόγους υγείας. Η αίτηση δεν είχε γίνει δεκτή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
«Το εξιλαστήριο θύμα» και η στήριξη Σαμαρά
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών, είχε κάνει λόγο για «απόφαση σκοπιμότητας».
Την ίδια στιγμή δήλωνε ότι είναι εξιλαστήριο θύμα παρακαλώντας τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητήσουν το φάκελο της υπόθεσής του και να ενημερωθούν για τον τρόπο που, όπως λέει, σπιλώθηκε το όνομά του, επετεύχθη ο εξωραϊσμός του από την πολιτική ζωή του τόπου, και οδηγήθηκε στη φυλακή "χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και μετά από έξι αλλαγές του εναντίον του κατηγορητηρίου".
«Στη φυλακή μέσα από μια μακρά διαδρομή προσφοράς στην πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη, τη νεολαία, απολύτου σεβασμού στο Σύνταγμα και τους νόμους και χωρίς απόκτηση κάποιου σημαντικού περιουσιακού στοιχείου τα τελευταία 25 χρόνια! Στη φυλακή ένας αθώος! Εξιλαστήριο θύμα. Δυστυχώς η σκευωρία κέρδισε για δεύτερη φορά», ανέφερε μεταξύ άλλων στη χειρόγραφη δήλωσή του μετά την καταδίκη του.
Το άλλοτε ισχυρό γαλάζιο στέλεχος έφερε φυσικά την ένθερμη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας από το βήμα της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2011, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε με σιγουριά: «Θέλω να το πω ξεκάθαρα. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα