Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: Ψεύδος ότι οι κρατικοί προυπολογισμοί πάσχουν από κρίση δαπανών και όχι από κρίση εσόδων !

Θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα από τα σημαντικά που θα καθορίσουν την επόμενη περίοδο, με αφορμή τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας των βουλευτών που νομοθετούν την εξουσιοδότηση προς τη κυβέρνηση του Α. Τσίπρα προκειμένου ο υπουργός των οικονομικών να παρουσιάσει στην ευροομάδα και τον μηχανισμό σταθερότητας της ευρωζώνης το πακέτο μέτρων .
Μέτρα - που στην ουσία έχουν προ-συμφωνηθεί - με στόχο να υποχωρήσει ο εκβιασμός σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας ,να επιβληθεί η συντηρητική δημοσιονομική στρατηγική του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου στην Ε.Ε. και να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης στη λογική του μονόδρομού της λιτότητας .
Η εμπειρία από την εφαρμογή σχεδίων στη στρατηγική της λιτότητας δεν οδηγούν σε προβλέψεις για επιτυχή έκβαση και οριστική έξοδο από τη κρίση .
Δύο στρατηγικές άσκησε το νεοφιλελεύθερο και σοσιαλφιλελευθερο μπλόκ πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων τριάντα και πλέον χρόνια .Με χαρακτηριστική , την όξυνση και την επιθετικότητα των μνημονιακών δυνάμεων την τελευταία πενταετία , όπου οδήγησαν στη γνωστή οικονομική και κοινωνική διάλυση της χώρας
Οι στρατηγικές των εν λόγω δυνάμεων είχαν και έχουν ως προτάγματα :

1. Πρώτα η δημοσιονομική σταθερότητα και μετά η ανάπτυξη ! Με τη γνωστή ρητορική και τη προβολή του ζητήματος που αφορά στο έλλειμμα και το χρέος. Με προφανή αποσιώπηση κάθε συζήτησης για την οικονομία στο σύνολό της και ιδιαίτερα για τη πραγματική οικονομία , την ανάπτυξη και την αύξηση του εθνικού πλούτου.
2. Κυρίαρχο θέμα των ίδιων δυνάμεων και κυρίως των φοροφυγάδων , αποτελούσε και αποτελεί επίσης το γνωστό ψεύδος ότι οι κρατικοί προυπολογισμοί πάσχουν από κρίση δαπανών και όχι από κρίση εσόδων , προκειμένου να περικόπτουν δαπάνες με στόχο την περαιτέρω υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και να παραμένουν στο απυρόβλητο η κλεπτοκρατία , η φοροδιαφυγή , και η φοροαποφυγή
Όσο η κυβέρνηση θα κινείται εντός αυτού του πλαισίου θα βρίσκεται μπροστά σε αρνητικά αποτελέσματα γιατί τα αρνητικά δεδομένα θα είναι ισχυρότερα και έναντι των προοδευτικών επιδιώξεων της .Η διαφοροποίηση από τη κατεστημένη στρατηγική του μονόδρομου αποτελεί το ζητούμενο.
Υ. Γ Στους θιασώτες του δημοσιονομικού στρατοπέδου παρατηρείται κινητικότητα Ο Γιάννης Στουρνάρας- αργά απόψε - μίλησε για τη σταδιακή ομαλότητα στις τράπεζες σε περίπτωση συμφωνίας ,ο δε φίλος του ο Γιάννης ο Βαρουφάκης , ο επί της ρητορικής και των σόου περί του χρέους , τράβηξε για τα νησιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα