Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Δομικές αλλαγές στην ευρωζώνη προτείνει ο Μπερνάνκι με αφορμή την Ελλάδα

«Είναι η ώρα για τους ηγέτες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μεγάλων και συνεχών εμπορικών ανισορροπιών»

Δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης, με αφορμή το ελληνικό ζήτημα, προτείνει ο τέως πρόεδρος της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) Μπεν Μπερνάνκι σε άρθρο του με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: Η Ευρώπη τηρεί τα δικά της υπεσχημένα;».

Πρόκειται για μέτρα που απηχούν τη λογική της κυβέρνησης των ΗΠΑ και γνωστών αμερικανών οικονομολόγων, στα οποία όμως αντιδρούν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προεξάρχοντος του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερνάνκι, σήμερα υψηλόβαθμο σύμβουλο του επενδυτικού κολοσσού Pimco, «κατ' αρχάς οι διαπραγματεύσεις πάνω στο προφανώς δυσβάσταχτο βάρος του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένες υποθέσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Αν η ευρωπαϊκή ανάπτυξη αποδεικνύεται ότι είναι ασθενέστερη της προβλεπόμενης, η οποία με τη σειρά της θα καθιστούσε πιο δύσκολο για την Ελλάδα να αναπτύσσεται, τότε θα πρέπει να επιτρέπεται στην Ελλάδα μεγαλύτερα ελευθερία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της».


«Δεύτερον, είναι η ώρα για τους ηγέτες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μεγάλων και συνεχών εμπορικών ανισορροπιών (πλεονάσματα είτε ελλείμματα), το οποίο, σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως η ζώνη του ευρώ, επιβάλλει σημαντικό κόστος και κινδύνους. Για παράδειγμα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο επιβάλλει κανόνες και κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, θα μπορούσε να επεκταθεί και στην αναφορά των εμπορικών ανισορροπιών» προσθέτει ο κ. Μπερνάνκι.

«Απλώς αναγνωρίζοντας επίσημα ότι τόσο οι χώρες πιστωτές, όσο και οι χώρες οφειλέτες έχουν την υποχρέωση να προσαρμόσουν (σ.σ τις εμπορικές ανισορροπίες) με την πάροδο του χρόνου (μέσω δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, για παράδειγμα) θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» σημειώνει ακόμη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπερνάνκι, ήταν επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είναι ήταν από τους υπέρμαχους της ποσοτικής χαλάρωσης για την ανάκαμψη της χώρας.
- See more at: http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα