Κόκκινος συναγερμός από ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα αφού προειδοποιεί για καρκίνο κάνοντας λόγο για ύπουλο παθογόνο που βρίσκεται στα κρέατα.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα.
Πρόκειται για ύπουλο παθογόνο, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή συμπεριφορά των καταναλωτών. Oι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν τελευταία τα προϊόντα κρέατος από το σούπερ μάρκετ και να φροντίζει ώστε να τηρούνται απόλυτα οι θερμοκρασίες κατάψυξής τους στο οικιακό τους ψυγείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:
«Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και η αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχουν επιδράσει στον τρόπο που ορισμένοι κίνδυνοι «αγγίζουν» το τελικό τρόφιμο από το στάδιο της προμήθειας των πρώτων υλών στο χωράφι έως και το σερβίρισμα στο πιάτο.
Στην προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο μία ευρωπαϊκής εμβέλειας χαρτογράφηση της εμφάνισης ενός τέτοιου μικροβιολογικού κινδύνου σε τρόφιμα και τελικά τον εκμηδενισμό του με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές ήταν αφιερωμένο το εξειδικευμένο διήμερο συνέδριο που διεξήχθη στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Θέμα του συνεδρίου, με συνδιοργανωτές τον Ε.Φ.Ε.Τ., το Εργαστήριο Υγιεινής & Μικροβιολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), από αντίστοιχες με τον Ε.Φ.Ε.Τ. ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου τροφίμων, από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και από μεγάλες εταιρείες παραγωγής και λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Η συμμαχία του Ε.Φ.Ε.Τ. με ευρωπαϊκούς φορείς, μέσω της συμμετοχής του σε επιστημονικά δίκτυα παραγωγής ερευνητικών αποτελεσμάτων, έχει ως τελικό ωφελούμενο τον καταναλωτή.
Στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν εμφανές ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής, ακολουθώντας μερικές απλές αρχές στην καταναλωτική συμπεριφορά του, μπορεί αποδεδειγμένα να παίξει μείζονα ρόλο στη μη εμφάνιση του μελετώμενου παθογόνου στο τελικό τρόφιμο.
Ένα παράδειγμα αυτής της συμβολής του καταναλωτή είναι η μέριμνά του να αγοράζει τελευταία τα υπό ψύξη προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και να τα τοποθετεί το συντομότερο δυνατό σε ένα ορθά ρυθμισμένο οικιακό ψυγείο, το οποίο τηρεί αξιόπιστα την αναγραφόμενη θερμοκρασία συντήρησης.
Επίσης, αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η πιστή τήρηση των αναγραφόμενων στην επισήμανση ημερομηνιών κατανάλωσης των προσυσκευασμένων τροφίμων, ώστε να μην ξεχνιέται ένα τρόφιμο στο ψυγείο μετά την παρέλευση αυτών των ημερομηνιών». aftodioikisi.gr
Μεσσηνία: Σοβαρό τροχαίο στο Καλό Νερό – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας οδηγός
-
Το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κυπαρισσίας –
Πύργου στο ύψος του Καλού Νερού.Το ατύχημα συνέβη όταν 83χρονος οδηγός
αυτοκίνητ...
Πριν από 2 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα