Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Νέος νόμος Κατσέλη: Τι ισχύει με πρώτη κατοικία & κατασχέσεις λογαριασμών

Ομπρέλα προστασίας» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασµούς προσφέρει ο νέος νόµος Κατσέλη. Σύµφωνα µε εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε από τη φορολογική διοίκηση σε όλα τα δικαστικά τµήµατα Εφοριών, η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους προσφύγουν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου πλαισίου ισχύει έναντι όλων των πιστωτών, ακόµη και του ∆ηµοσίου.
Ειδικότερα για τον δανειολήπτη ο οποίος υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρµα του νέου πλαισίου προστασίας και κρίνεται επιλέξιµος κατά τον προέλεγχο επιλεξιµότητας, ισχύει αυτοδίκαιη αναστολή κάθε πλειστηριασµού της κύριας κατοικίας του, η οποία αρχίζει να ισχύει και έναντι των πιστωτών που δεν περιλαµβάνονται στην αίτηση, µεταξύ των οποίων και το ∆ηµόσιο, από τη µεταγραφή στο βιβλίο µεταγραφών ή την καταχώριση στο κτηµατολογικό φύλλο της αίτησης για τη ρύθµιση οφειλών.
Η προστασία λήγει σε περίπτωση µη επίτευξης συναινετικής ρύθµισης οφειλών, µετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσµίας για την υποβολή αίτησης δικαστικής ρύθµισης. Θα

πρέπει να σηµειωθεί ότι αυτονόητο είναι πως σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούµενος ενταχθεί στον νέο νόµο Κατσέλη και ρυθµίσει τελικά τις οφειλές του µε την τράπεζα, προστατεύεται για την πρώτη κατοικία του και για τις οφειλές του προς το ∆ηµόσιο.
Κατάσχεση λογαριασµών
Ωστόσο, µε την ένταξη στον νέο νόµο Κατσέλη δεν ρυθµίζονται οι οφειλές προς το ∆ηµόσιο και η φορολογική διοίκηση µπορεί να συνεχίσει να επιβάλλει µέτρα αναγκαστικής είσπραξης στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήµατά του. Ετσι, µπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων (ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ από έναν τραπεζικό λογαριασµό που δηλώνεται στο Taxisnet).
Ωστόσο, από τη νοµοθεσία που κοινοποιήθηκε προκύπτει ξεκάθαρα ότι η επιδότηση δόσης του δανείου του υπερχρεωµένου δανειολήπτη είναι ακατάσχετη για τη φορολογική διοίκηση.
Οι υπερχρεωµένοι δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας έχουν µια δεύτερη ευκαιρία καταφεύγοντας στα δικαστήρια. Με τη δικαστική οδό µπορούν να επέλθουν τα ακόλουθα αποτελέσµατα:
Συνέχιση της αναστολής των πλειστηριασµών πρώτης κατοικίας, σε περίπτωση αποδοχής από το δικαστήριο του αιτήµατος προσωρινής διαταγής, εφόσον µε αυτή διατάσσεται αναστολή του πλειστηριασµού της κύριας κατοικίας, υπό τους όρους που ορίζονται σε αυτήν και µέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Σηµειώνεται, πάντως, ότι το δικαστήριο µπορεί να ανακαλέσει την προσωρινή διαταγή οποτεδήποτε.
Λήξη της αναστολής σε περίπτωση απόρριψης από το δικαστήριο του αιτήµατος προσωρινής διαταγής. Στο µεταξύ, νέες οφειλές δηµιούργησαν οι φορολογούµενοι προς τη φορολογική διοίκηση τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι συνολικές ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις των φορολογουµένων περιορίστηκαν λόγω των εισπράξεων από ρυθµίσεις οφειλών και κατασχέσεις. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων:
Οι νέες ληξιπρόθεσµες οφειλές των φορολογουµένων διαµορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 2,147 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,37 δισ. ευρώ σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα.
Οι καθαρά φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,32 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση που έχουν µείνει ανεξόφλητες διαµορφώθηκαν στα 104,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας µείωση σε σχέση µε τον Ιανουάριο.
Ο συνολικός αριθµός των φορολογουµένων που έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο διαµορφώθηκε τον Φεβρουάριο στους 4.005.773, παρουσιάζοντας µικρή µείωση σε σχέση µε τον Ιανουάριο.
Ο αριθµός των φορολογουµένων στους οποίους έχουν επιβληθεί µέτρα αναγκαστικής είσπραξης πραγµατοποίησε νέο ρεκόρ τον Φεβρουάριο. ∆ιαµορφώθηκε στο 1.186.380, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των 10.000.
Από την αρχή του έτους η φορολογική διοίκηση κατάφερε να εισπράξει από παλιές και νέες φορολογικές οφειλές το ποσό των 881 εκατοµµυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό έχει εισπραχθεί από µέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, αλλά και από ρυθµίσεις οφειλών (π.χ. πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων ή ρύθµιση 100 δόσεων)
Η εισπραξιµότητα στους τέσσερις βασικούς φόρους, δηλαδή φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, φόρο εισοδήµατος νοµικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ διαµορφώθηκε το πρώτο δίµηνο του έτους στο 78,06%
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα