Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για τα αβγά

Κυρίαρχα σύμφωνα με τα έθιμα του Πάσχα είναι τα αβγά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αγορά και την κατανάλωσή τους σχεδόν από όλους μας.
Για το λόγο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν αβγά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΕΦΕΤ:
Τα αβγά πρέπει να είναι Α’ κατηγορίας, να έχουν ωοσκοπηθεί και σημανθεί ανάλογα.Όσον αφορά τα συσκευασμένα αβγά, η συσκευασία πρέπει να φέρει τις εξής πληροφορίες:
· Ονομασία πώλησης
· Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση του υπεύθυνου της εγκατάστασης
· Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»)
· Κατηγορία βάρους
· Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης
· Τον αριθμό των αβγών ανά συσκευασία
· Κωδικός με τη μορφή ΑΑ/ΒΒ/ΚΚ/ΧΧΧ:
ü ΑΑ: μέθοδος εκτροφής (0: βιολογικά, 1: ελευθέρας βοσκής, 2: αχυρώνα ή δαπέδου με

στρωμνή, 3: κλωβοστοιχίας)
ü ΒΒ: χώρα προέλευσης
ü ΚΚ: κωδικός αριθμός που αντιστοιχεί στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα
ü ΧΧΧ: αριθμός ταυτοποίησης μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
Τα αβγά που φέρουν την ένδειξη «extra» ή «extra φρέσκα» μπορούν να πωλούνται μόνο μέχρι την έβδομη μέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη μέρα από την ωοτοκία.Όσον αφορά τα αβγά που πωλούνται χύμα, είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενδείξεις:
· Κατηγορία ποιότητας (είτε «κατηγορία Α» είτε «Α», σε συνδυασμό ή όχι με τη λέξη «φρέσκο»)
· Κατηγορία βάρους
· Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής
· Κωδικός παραγωγού
· Ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης
Όσον αφορά τα αβγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς με μικρό αριθμό ωοπαραγωγών ορνίθων να πωλούν τα αβγά χωρίς υποχρέωση σήμανσης. Σε αυτήν την περίπτωση, στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.Δεν επιτρέπεται η πώληση αβγών με ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο κέλυφος.Τα αβγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.Τα αβγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.Για λόγους ασφάλειας, τα αβγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αβγών.
Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, ενόψει και της εορτής του Πάσχα, έχει εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τους ελέγχους, ενώ επισημαίνει για μία ακόμα φορά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον πενταψήφιο αριθμό 11717. Οι δε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των τροφίμων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές κυρώσεις. aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα