Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Επτά ζώνες πάνω στη νέα ταυτότητα «πιστωτική κάρτα» -Πότε θα κυκλοφορήσουν

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, αλλά και τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ).
Οι νέες ελληνικές ταυτότητες, όπως είχε επισημάνει ο «Ελεύθερος Τύπος» σε δημοσίευμά του τον περασμένο Μάρτιο, θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1, με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης. Σύμφωνα με τη σχετική εκτελεστική απόφαση της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις παραπάνω αλλαγές σε χρονικό διάστημα 24 μηνών.
Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε μεγάλο αριθμό ειδικευμένων φορέων, με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας.
Ο μειοδοτικός διαγωνισμός ανάθεσης του έργου, με την απόρρητη διαδικασία, προκηρύχθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα το επόμενο 6μηνο. Προοπτική κόστους για τον Ελληνα πολίτη κάτω από 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών. Τσιπ

φωτογραφιών με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικό αποτύπωμα, ομάδα αίματος προαιρετικά και ό,τι άλλο… απόρρητο θα εμπεριέχεται στη νέα ταυτότητα. Δέσμευση του μέγιστου ποσού που προϋπολογίζεται για το έργο για την επόμενη 15ετία ανέρχεται περίπου στα 500.000.000 ευρώ, δηλαδή 30.000.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Ποσά που αναμένεται να μειωθούν σημαντικά από τις προσφορές των εταιριών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 15 και ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να πάρουν το έργο δίνοντας τη φθηνότερη προσφορά. Η εταιρία ή η κοινοπραξία που είναι η «απόλυτα φθηνότερη» θα… κερδίσει το έργο. Φυσικά, θα πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να έχει αναλάβει αντίστοιχο έργο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχει τυπώσει αριθμό τεμαχίων που αντιστοιχεί στους περίπου 10.000.000 κατοίκους της Ελλάδας.
Η ανάδοχος εταιρία υποχρεούται να κατασκευάσει νέο χώρο εκτυπωτηρίου με τις απαραίτητες προδιαγραφές (βάση δεδομένων, δίκτυο, αντιστατικά δάπεδα, πόρτες ασφαλείας, περιβάλλον ατμοσφαιρικής πίεσης κ.ά.), το οποίο θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά, ώστε όταν είναι έτοιμο να κλείσει αυτό της οδού Χίου στην Καισαριανή, όπου βρίσκεται η σημερινή Διεύθυνση Διαβατηρίων. Το έργο αφορά την έκδοση ακόμη 10 διαβαθμισμένων εγγράφων, με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, όπως διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης, άδειες παραμονής ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία, οι άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών (αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής), τα ταξιδιωτικά έγγραφα δικαιούχων πολιτικό άσυλο, οι ταυτότητες των αστυνομικών και οι κάρτες πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μέσω της ανάληψης κατασκευής πολλών εγγράφων αναμένεται να επιτευχθεί και σχετική «έκπτωση». Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εταιρίες από τη Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΠΑ και Ισραήλ.
Οι νέες ταυτότητες έρχονται με καθυστέρηση 12 χρόνων! Οι προσβολές Ευρωπαίων αξιωματούχων έβαζαν στον τοίχο δύο κράτη-μέλη και 80.000.000 πολίτες που είχαν ταυτότητες… κουρελόχαρτα. Τα 10.000.000 από αυτούς ήταν Ελληνες, οι υπόλοιποι Ιταλοί. Και οι δύο χώρες όμως ήταν το «σταυροδρόμι», το πέρασμα τζιχαντιστών και τρομοκρατών προς Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σε κάποιες περιπτώσεις από τις οποίες κινήθηκαν απρόσκοπτα πλαστογραφώντας δελτία ταυτότητας. Επτά… ζώνες πάνω στην ταυτότητα «πιστωτική κάρτα» αποτρέπουν την όποια προσπάθεια πλαστογράφησή της, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, ενώ τα επόμενα χρόνια, αν παρατηρηθούν ή εντοπιστούν κυκλώματα πλαστογραφίας, θα προστίθενται τεχνικές προδιαγραφές για τη διασφάλισή της.  aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα