Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Αγιο Φως: Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας η υποδοχή

 Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, μεταβαίνει σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα το μεταφέρει από το Τελ Αβίβ δεν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπως συνηθίζεται και όπως ήταν προγραμματισμένο και φέτος, αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Από εκεί, το Αγιο Φως θα μεταφερθεί με ιδιωτικό ελικόπτερο στο «Ελ. Βενιζέλος», για να παραληφθεί από τα αεροσκάφη που θα το μεταφέρουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η αλλαγή αυτή, σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε εκκλησιαστικούς κύκλους. Η ελληνική αποστολή για το Αγιο Φως, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, έφτασε το πρωί του Μ. Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.
Μετά τη λήξη της τελετής αφής, περίπου στις 2:30, η ελληνική αντιπροσωπεία θα πάει στο

Πατριαρχείο, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' θα παραδώσει το Αγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει το Αγιο Φως αναμένεται να φτάσει στις 18.30 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Στη συνέχεια το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η ελληνική αντιπροσωπεία για το Άγιο Φως
Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υποδέχθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και την ελληνική αντιπροσωπεία, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'. «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Πατριαρχείο. Η επίσκεψή σας, τιμά το Πατριαρχείο» είπε ο Πατριάρχης καλωσορίζοντας τον υφυπουργό Εξωτερικών και την ελληνική αποστολή. «Σήμερα η Εκκλησία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο και ειδικότερα στη Μέση Ανατολή» επισήμανε ο Πατριάρχης Θεόφιλος και προσέθεσε: «Οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Με την παρουσία σας ενισχύεται το Πατριαρχείο. Αν δεν υπήρχαν τα προσκηνύματα δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχουν Χριστιανοί. Σήμερα οι παράγοντες που έχουν θρησκευτικό φανατισμό, υποκρύπτουν μέσα τους όλη την εμπάθεια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πατριάρχης στον μεγάλο αριθμό προσκυνητών που επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα. «Έχουμε μεγάλη συρροή προσκυνητών όσο ποτέ άλλοτε, όχι μόνο σε εορτές αλλά σε καθημερινή βάση. Έχουμε μεγάλη προσέλευση από τη Διασπορά. Ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται. Έρχομαι σε καθημερινή επαφή με προσκυνητές και καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη, ειδικά όταν βλέπετε η ασθένεια να μεταβάλλεται σε υγεία» παρατήρησε ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ'.
«Δεν επηρεάζουν. Τουναντίον» απάντησε ο Πατριάρχης ερωτηθείς για τις φωνές αμφισβήτησης του Αγίου Φωτός.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην τιμή και την ευλογία για την ελληνική αντιπροσωπία που παρίσταται στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στο Πατριαρχικό Ναό της Αναστάσεως. Αναφέρθηκε επίσης στον σεβασμό και στην αφοσίωση όλων των ορθοδόξων, αλλά ιδιαίτερα του ελληνικού λαού, στον αρχαιότερο θεσμό της Εκκλησίας, που είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως είπε, «στο οποίο προσβλέπουμε ως την Εκκλησία των Αγίων Τόπων και της εναθρώπισης του Χριστού». Υπογράμμισε την ολόθυμη και σταθερή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μνημόνευσε το εξαιρετικό έργο που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή την ανακαίνιση και αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου. Τέλος, επισήμανε τη σημασία που έχει η ανακαίνιση του Πανάγιου Τάφου όχι απλώς για τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά για το σύνολο της χριστιανοσύνης.
Μετά τη συνάντηση ο Πατριάρχης έδωσε τις ευχές του στην αίθουσα υποδοχής του Πατριαρχείου στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και σε ορθόδοξους χριστιανούς, που είχαν σπεύσει να λάβουν την ευλογία του.
Ακολούθως, στις 12.15, η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή Αφής.
Μετά τη λήξη της τελετής, περίπου στις 2.30 μετά το μεσημέρι, η επίσημη αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Πατριαρχείο για την τελετή παραλαβή του Αγίου Φωτός. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα, αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στις 16.45 και να αφιχθεί στις 18.30 στην Αθήνα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.
Την αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Ιερουσαλήμ αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Δαμιανός και ο βοηθός του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου Γεώργιος Αποστολακίδης. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μπούρας Αθανάσιος.  dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα