Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει αυτό το διάστημα η κατάθεση αιτήσεων από τους πολίτες στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικά διαθηκών και αποποίησης κληρονομιάς, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στο Κτηματολόγιο.
Αυτό που πραγματικά «στενάζει» είναι το αρμόδιο γραφείο στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπου οι δύο και μόνο υπάλληλοι δέχονται, καθημερινά πλέον, σχεδόν 100 αιτήσεις που πρέπει να ερευνήσουν σε βιβλία διαθηκών από το 1819 έως και το 2013!
Τα πράγματα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι σαφώς καλύτερα. Μπορεί να δέχονται και αυτοί πλήθος αιτήσεων, όμως το χρονικό διάστημα που πρέπει να ερευνήσουν περιορίζεται στην τελευταία 5ετία, ενώ τα σχετικά στοιχεία έχουν μηχανογραφηθεί και η αναζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη.
Πρωτοδικείο Καλαμάτας
Η αρμοδιότητα για τις διαθήκες και τις αποποιήσεις κληρονομιάς υπαγόταν στα Πρωτοδικεία έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Έτσι, λοιπόν, όταν κάποιος καταθέσει αίτηση για ένα από τα δύο πιστοποιητικά, πρέπει να γίνει έρευνα στα βιβλία όλων των
προηγούμενων ετών πριν χορηγηθούν. Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας είδαμε ακόμα και βιβλίο καταγραφής διαθηκών από το 1819, που πραγματικά πλέον αποτελεί κειμήλιο και οι υπάλληλοι προσπαθούν να το χειρισθούν όσο λιγότερο γίνεται για να μη φθείρεται άλλο.
Καθημερινά, οι δύο υπάλληλοι του Πρωτοδικείου, που έχουν επιβαρυνθεί με το συγκεκριμένο έργο, παραλαμβάνουν περίπου 100 αιτήσεις. Χαρακτηριστικά από τις αρχές του 2019 μέχρι και προχθές είχαν κατατεθεί 2.724 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών διαθηκών και αποποίησης κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, οι δύο υπάλληλοι πρέπει να κάνουν έρευνα στα αρχεία του Πρωτοδικείου για να μπορέσουν να εκδώσουν τα πιστοποιητικά.
Είναι, δε, τόσος μεγάλος ο όγκος της δουλειάς, που παρότι οι δύο υπάλληλοι όλο το προηγούμενο διάστημα εργάζονταν και το απόγευμα, ακόμα και τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δεν μπορούν να εκδώσουν άμεσα τα πιστοποιητικά. Μάλιστα, αν κάποιος κατέθετε προχθές αίτηση, δε θα παραλάβει το πιστοποιητικό που χρειάζεται πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Ειρηνοδικείο Καλαμάτας
Τα Ειρηνοδικεία ανέλαβαν την αρμοδιότητα των διαθηκών και των αποποιήσεων κληρονομιάς από την 1ηΜαρτίου του 2013 και μετά. Από τις αρχές του 2019 και μέχρι χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχαν κατατεθεί 532 διαθήκες, ενώ είχε παραλάβει 1.900 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών διαθηκών και 845 αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών αποποίησης κληρονομιάς.
Εκεί, όμως, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς το χρονικό διάστημα που έχουν να ψάξουν οι υπάλληλοι είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό του Πρωτοδικείου, ενώ μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι… ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, τόσο οι διαθήκες όσο και οι αποποιήσεις κληρονομιάς έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά και έτσι η όποια αναζήτηση γίνεται με το πάτημα μερικών πλήκτρων.
Πάντως και στις δύο σχετικές υπηρεσίες οι υπάλληλοι τρέμουν με το τι θα γίνει όταν ανοίξουν και πάλι οι δικαστικές υπηρεσίες μετά τις αργίες του Πάσχα και την υποχρεωτική παύση συναλλαγής με το κοινό την περίοδο των εκλογών.
Της Βίκυς Βετουλάκη tharros
Υπέρ του Χ. Δούκα ο σύζυγος της Γεννηματά
-
«Για χάρη του ΠΑΣΟΚ και της χώρας»Ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της αείμνηστης
Φώφης Γεννηματά, πήρε θέση για τη μάχη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με μια ανάρτηση:
«Με τ...
Πριν από 23 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα