Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Πρεμιέρα για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων την άλλη εβδομάδα


Κομβική για τρεις λόγους χαρακτηρίζεται από τους λοιμωξιολόγους η εβδομάδα που μόλις άρχισε.
Ο πρώτος αφορά την πορεία της πανδημίας που δείχνει σημάδια ύφεσης με τους ειδικούς να προβλέπουν σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία θα ανοίξει την πόρτα για μερική χαλάρωση των μέτρων.
Ο δεύτερος λόγος αφορά τα σχολεία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει διασπορά μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι μετά το Σαββατοκύριακο θα μπουν στις αίθουσες χωρίς τεστ, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη Δευτέρα το βράδυ.
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα και αναμένεται να πληροφορηθούμε τον ακριβή αριθμό μιας και οι εξαιρέσεις είναι αρκετές.
Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για το τελευταίο αντίο στον Νταβίντ Σασόλι, θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας. Στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, τότε δεν αποκλείεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να αρθούν από την ερχόμενη εβδομάδα ορισμένοι περιορισμοί.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 είχε υποστηρίξει πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία τα μέτρα δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Η πρώτη εικόνα για τα σχολεία
Τα self – test από αυτή την εβδομάδα περιορίζονται σε 2 από 3 που ήταν την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους που δεν αποκλείουν την μετάδοση της μετάλλαξης "Όμικρον" εντός των αιθουσών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000 - 80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα, στα σχολεία, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα έκανε έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να δηλώνουν τα αληθή αποτελέσματα των τεστ.
Το αυξημένο testing είχε θετικό αποτύπωμα, καθώς από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα οποία δεν θα είχαν γίνει γνωστά. Επίσης από σήμερα στα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή άφιξη των νέων δασκάλων και εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν λόγω της νόσησης αρκετών εκπαιδευτικών.
Ξεκινά η επικύρωση των προστίμων
Από σήμερα όσοι βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, τότε θα τους επιβληθεί πρόστιμό 50 ευρώ καθώς είμαστε στα μέσα Ιανουαρίου. Το ποσό αυτό θα φτάνει τα 100 ευρώ και θα επιβάλλεται κάθε μήνα που οι συγκεκριμένοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την διασταύρωση των στοιχείων μέσω των ΑΦΜ προκειμένου να ξεκαθαριστεί η λίστα καθώς υπάρχουν θανόντες που δεν έχουν δηλωθεί, άτομα που έχουν εμβολιαστεί εκτός Ελλάδας ή ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Όσοι έχουν κάνει ένσταση να εξαιρεθούν για λόγους υγείας, το αίτημα τους θα έχει εξεταστεί μέχρι το τέλος του μήνα έτσι ώστε να αποφασιστεί αν θα πληρώσουν ή όχι το πρόστιμό.
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας έφερε αποτελέσματα, καθώς αυξήθηκε κατά 10 μονάδες το ποσοστό εμβολιασμού στη συγκεκριμένη κατηγορία φτάνοντας το 90% καθώς 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ήταν κατηγορηματικός. "Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση", είχε πει χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας πως θα ήταν άδικο απέναντι σε όσους εμβολιάστηκαν να μην εφαρμοστεί το μέτρο. "Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς οι οποίοι έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο. Με δυσκολία; Με καχυποψία; Έκαναν όμως το εμβόλιο".
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.
Ποιοι απαλλάσσονται από το πρόστιμο
-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.
Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα