Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Πλαίσιο δράσης Σωματείων της Μεσσηνίας για την υγεία και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Επέκταση των ωραρίων των κλιμακίων που διενεργούν δωρεάν τεστ μέχρι το βράδυ και δωρεάν παροχή μασκών και τεστ στα σχολεία, θα ζητήσουν αύριο, Τετάρτη, Σωματεία της Μεσσηνίας, σε παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Καπέλιου. Θα ακολουθήσουν διαμαρτυρία των Σωματείων στην κεντρική πλατεία, την Παρασκευή το απόγευμα, για την προστασία της υγείας και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ για την άλλη Τρίτη διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς. Όλα αυτά αποφασίστηκαν σε σύσκεψη Σωματείων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με πρωτοβουλία Συνδικάτων…
Τα Σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη ανακοίνωσαν συγκεκριμένα τα εξής: “Την Κυριακή 16 Γενάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων από διάφορους χώρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με θέμα το συντονισμό της δράσης των σωματείων για την υγεία και το εισόδημα των εργαζομένων.
Έγινε πλούσια συζήτηση με τους εκπροσώπους των σωματείων να αναδεικνύουν τις επιπτώσεις στις ζωές, στην υγεία και το εισόδημα των εργαζομένων από την υποστελέχωση και τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Στη σύσκεψη απευθύνθηκε κάλεσμα στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να δυναμώσουν την πάλη τους οργανώνοντας τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουν:
1.Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο το πληθυσμό. Να επεκταθούν τα κλιμάκια και τα ωράρια ελέγχων, με δωρεάν τεστ μέχρι το βράδυ. Άμεσα να βγουν κινητά κλιμάκια για τεστ στις βιομηχανικές περιοχές Μεσσήνης-Μελιγαλά και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς.
2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων στις βιομηχανικές ζώνες Μεσσήνης και Μελιγαλά και στις μεγάλες επιχειρήσεις του νομού με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
3. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.
4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, του νοσοκομείου Καλαμάτας και των δομών Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, με νέες ΜΕΘ.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Είναι πρόκληση μεγάλο γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο του Νομού να λειτουργεί απρόσκοπτα και να κερδοφορεί πάνω στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Να ξεπαγώσουν τώρα όλα τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία.
5. Μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
Τέλος προτάθηκε στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να κλιμακώσουν την κοινή τους πάλη και να συμμετέχουν στις εξής κινητοποιήσεις:
  • Τετάρτη 19 Γενάρη 2μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας και στον Αντιπεριφερειάρχη για να απαιτήσουμε επέκταση των ωραρίων και των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, δωρεάν μάσκες και τεστ στα σχολεία.
  • Παρασκευή 21 Γενάρη 7μμ ανοιχτή διαμαρτυρία των σωματείων για την υγεία στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
  • Τρίτη 25 Γενάρη παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς. Κανένα σπίτι εργάτη χωρίς ρεύμα.
  • Την Κυριακή 30 Γενάρη με αποφάσεις των Διοικητικών τους συμβουλίων να επανέλθουν με νέα σύσκεψη των σωματείων για μεγάλη παμμεσσηνιακή κινητοποίηση στις αρχές Φλεβάρη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα