Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Σαν σήμερα, Αλ Καπόνε: Ποια ήταν η φοβία που τον οδήγησε στο θάνατο μια μέρα σαν σήμερα – Όταν έγινε γνωστή όλοι γέλασαν με νόημα


Μια μέρα σαν σήμερα πεθαίνει στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο Αλ Καπόνε. Ο Αλ Καπόνε ήταν τόσο διαβόητος ώστε το όνομά του και ο όρος «μαφιόζος» ήταν σχεδόν συνώνυμα, κατά τον ίδιο τρόπο που η εμφάνιση του (μαλλιά χτενισμένα πίσω και περασμένα με λάδι, ριγέ κοστούμι, μαντήλι στο τσεπάκι του σακακιού και καπέλο ρεπούμπλικα) καθόρισε την εμφάνιση όλων των γκάνγκστερ της εποχής.
Σαν Σήμερα, όμως το 1947 πέθανε σε ηλικία μόλις 48 ετών, έπειτα από μακρόχρονο εκφυλισμό της διανοητικής του κατάστασης. Η προσβολή του από σύφιλη, για την οποία δεν είχε λάβει την απαραίτητη θεραπεία, οδήγησε σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρασε τα τελευταία του χρονιά στην έπαυλη του στη Φλόριντα όπου πέθανε τελικά από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανακοπή. Ένας από τους παλιούς τους συνεργούς, που τον επισκέφθηκε στη Φλόριντα, ανέφερε πως ήταν «θεοπάλαβος». Ο ψυχίατρος που τον εξέτασε προς το τέλος της ζωής του κατέληξε πως ο Καπόνε βρισκόταν διανοητικά στην ηλικία των 12 χρονών!


Ο Αλφόνσο Καπόνε είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη από γονείς Ιταλούς μετανάστες και αργότερα είχε ανελιχθεί στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος· εικάζεται πως ήταν υπεύθυνος για περισσότερους από 30 θανάτους! Η άνοδος του Καπόνε ως γκάνγκστερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέπεσε με την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, όταν τα αλκοολούχα ποτά είχαν απαγορευτεί δια νόμου. Αυτό είχε δώσει στους λαθρεμπόρους την ευκαιρία να φτιάχνουν και να εισάγουν παράνομο αλκοόλ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη διαρκή ζήτηση, με αποτέλεσμα οι βίαιες συμμορίες να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
Το 1931 ο Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και σε ηλικία 33 χρόνων φυλακίστηκε στην Ατλάντα. Όταν έγινε σαφές πως ο Καπόνε είχε κολλήσει σύφιλη μία ένεση πενικιλίνης θα ήταν αρκετή για να τον θεραπεύσει. Ο διαβόητος γκάνγκστερ όμως, έτρεμε τις βελόνες - έπασχε από τρυπανοφοβία για να χρησιμοποιήσουμε έναν γλαφυρό όρο - και έτσι η προοπτική της θεραπείας του φαινόταν τουλάχιστον στον ίδιο αδιανόητη. Φαντάζει μακάβρια ειρωνικό, πώς ένας άνδρας που είχε τόσο έντονη σχέση με τη βία και την εγκληματικότητα να πεθάνει τελικά τόσο νέος επειδή φοβόταν να κάνει μία απλή ένεση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα