Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΕΝΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
«ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»
Δελτίο τύπου
Ως επιτροπή των «Φίλων Πλατείας & Πεζόδρομου Φιλιατρών» επιδιώκουμε να σας ενημερώσουμε για την Πλατεία Καποδιστρίου και τον Πεζόδρομο Φιλιατρών. Στο πλαίσιο αυτό, ως επιτροπή αγώνα (επταμελούς σύνθεσης) επιδιώκουμε την
προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και της φυσικής κληρονομιάς (διατηρητέα και νεοκλασικά κτήρια, ιστορικό ρολόι και
εμβληματικά σιντριβάνια, μνημειακά δέντρα κ.α.), καθώς το σύνολο των στοιχείων αυτών αποτελούν μια ενιαία και αδιάσπαστη ολότητα που σχετίζεται με την κληρονομιά κα την ταυτότητα της πόλης και αποτελεί την παρακαταθήκη και τον πυρήνα της πολιτισμικής συνέχειας.
Η κεντρική πλατεία Καποδιστρίου της πόλης των Φιλιατρών αποτελεί μια εμβληματική πλατεία για όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό αυτού αποτελεί ότι, ο εκ Κυπαρισσίας ορμώμενος ποιητής Μιχάλης Κατσαρός λέγει: «Τα Φιλιατρά είναι μια πλατεία». Η διακεκριμένη αυτή πλατεία, το σχέδιο της οποίας έλαβε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Biennale της Σόφιας (1982), έλαβε το 2ο βραβείο ανάμεσα σε 855 μελέτες πόλεων από όλον τον κόσμο. Ωστόσο, κατά το παρελθόν, η εν λόγω εμβληματική πλατεία δεν είχε την ανάλογη αρχιτεκτονική αντιμετώπιση καθώς οι δημοτικές αρχές προέβησαν σε σειρά παρεμβάσεων που αλλοίωσαν εν μέρει την αρχιτεκτονική και αισθητική ταυτότητα του μνημειακού χώρου, καθώς μεταξύ άλλων αφαίρεσαν δέντρα (δενδροστοιχίες βορειοδυτικής πλευράς) και αρχιτεκτονικά στοιχεία της πλατείας (Εκκλησία του Δήμου).
Στη βάση αυτών των δεδομένων αλλοίωσης της μνημειακής πλατείας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας στο πλαίσιο επικείμενης ανάπλασης που σχεδιάζεται από την δημοτική αρχή και μάλιστα με υψηλό κόστος (ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ), καθώς η επικαιροποιημένη μελέτη προβλέπει ριζικές αρχιτεκτονικές και αισθητικές αλλοιώσεις, όπως κοπή μνημειακών δέντρων που θα μεταλλάξουν την πολιτισμική ταυτότητα της πλατείας, μεταξύ αυτών και της εμβληματικής μουριάς Ταμβάκη που αποτελεί «Δέντρο Ελευθερίας» του δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης που είναι υποψήφια προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο
Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού (UNESCO).
Επίσης, αξίζει να θυμίσουμε ότι, ο αείμνηστος πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Πούλος, σε κείμενό του με τίτλο: «Εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού και φυτεύσεις στην πόλη των Φιλιατρών» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πόλη διαθέτει πολλά νερά, ένα πλούσιο υδατικό δυναμικό, και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθεί ο Δήμος για την εκμετάλλευση με φυτεύσεις δένδρων ώστε να απολαύσουμε ότι μπορεί να προσφέρει η ιδιαιτερότητά της αυτή. Αντίθετα από τις προτεινόμενες κοπές πλείστων όσων και δει αιωνόβιων δένδρων της πλατείας πρέπει να προχωρήσουμε σε επιπλέον δενδροφυτεύσεις».
Οι όποιες παρεμβάσεις στην Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών πρέπει να είναι ήπιου χαρακτήρα ώστε να μην αλλοιώνουν, αλλά να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που της δίνουν αυτή την ταυτότητα. Για παράδειγμα: συντήρηση – καθαρισμός, ηλεκτροφωτισμός του Ιστορικού διατηρητέου μνημείου Σιντριβανιού ή αντίστοιχα οριοθέτηση, ηλεκτροφωτισμός της μνημειακής μουριάς Ταμβάκη. Οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει είναι αποτέλεσμα μιας ολιστικής προσέγγισης, βάση της οποίας σειρά επιστημόνων: αρχαιολόγων, ιστορικών, διεθνολόγων, αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου, στα πλαίσια συλλογικής διαβούλευσης θα προτείνουν περιορισμένης κλίμακας ήπιες παρεμβάσεις (φρεσκάρισμα), ώστε η Πλατεία να μην χάσει την πολιτισμική της ταυτότητα.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι, η εκδίκαση της υπόθεσης ανάπλασης πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναβλήθηκε με νέα ημερομηνία την 29 η Νοεμβρίου 2022. Στη βάση αυτού, οι αρμόδιες δημοτικές και περιφερειακές αρχές οφείλουν να σεβαστούν το ανώτατο δικαστήριο και να μεταθέσουν τις όποιες ενέργειες, μετά την εκδίκαση της εν λόγω σημαντικής υπόθεσης.
Πιστεύουμε ότι, η προστασία και η ανάδειξη της ιστορικής πλατείας μας, ως βασικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και της συλλογικής μας μνήμης, αποτελεί χρέος όλων μας ώστε να την παραδώσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενεές του τόπου μας.
Φιλιατρά, 15 Ιουνίου 2022
Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ»
Ζωή Αντ. Πετροπούλου
Γεωπόνος ΑΠΘ

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΙουνίου 16, 2022

    τελικῶς θά μείνη “ἕνας” κάτοικος ὁπότε τί νά τό κάνωμε τό συντριβάνι κ.τ.λ;;;
    βρῆτε τρόπους νά πᾶνε οἱ κάτοικοι στούς 15000!
    primum vivere deinde philosophare!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα