Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Πετρέλαιο κίνησης: Πιο ακριβό από σήμερα


Οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται με πετρέλαιο κίνησης θα βάζουν ακριβότερα από σήμερα καύσιμα.
Κι αυτό, διότι από σήμερα, τελειώνει η απευθείας επιδότηση στα πρατήρια για το diesel κίνησης, με αποτέλεσμα η τιμή να ξεπεράσει και εκείνη της βενζίνης, με το ράλι στις τιμές της ενέργειας να μην έχει σταματημό.
Τα ποσά που θα σταματήσουν να χορηγούνται για τα οχήματα, θα περάσουν στο επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «ρίξει» στην επιδότηση για θέρμανση περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η νέα τιμή σήμερα στο diesel κίνησης
Αναμένεται να ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης, καθώς εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί από 1,823 στο 1,973 ευρώ/ανά λίτρο.
Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή της αμόλυβδης στις 29/9 διαμορφώθηκε στο 1,958 ευρώ ανά λίτρο.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στην αντλία ανερχόταν στα 15 λεπτά του ευρώ.
Το σκεπτικό της απόφασης
Το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε, έλαβε την απόφαση πως πρέπει να τελειώσει η όποια επιδότηση σε βενζίνη και diesel κίνησης, η οποία να σημειωθεί διήρκησε 6 μήνες. Στο σκεπτικό της απόφασης μέτρησε το γεγονός ότι όσοι χρησιμοποιούσαν diesel κίνησης, για ένα μεγάλο διάστημα (6 μήνες), εκτός του ότι είχαν την επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο στην αντλία, έλαβαν και ενίσχυση μέσω του fuel pass 1 και 2.
Επίσης στην κυβέρνηση θεωρούν ότι επειδή οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και εκεί να υπάρξουν μεγαλύτερες και πιο ουσιώδεις παρεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν και να στηριχθούν τα νοικοκυριά απέναντι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Σταδιακά θα περάσει η αύξηση στην αγορά
Να σημειωθεί ότι η αύξηση θα φανεί σταδιακά στην αγορά και όχι αμέσως. Και αυτό διότι με αυξημένη τιμή θα είναι τα φορτία εκείνα που θα φεύγουν από τα διυλιστήρια από τα μεσάνυχτα και μετά.
Για παράδειγμα ένα πρατήριο στην περιφέρεια που εφοδιάζεται μία φορά την εβδομάδα, μπορεί διατηρήσει μειωμένη τιμή ακόμη και 7 ημέρες μετά. Το ίδιο δεν θα συμβεί βέβαια και σε πρατήρια της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης που μπορεί να έχουν εφοδιασμό κάθε ημέρα ή μία φορά στις δύο ημέρες.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι πρώτες αυξήσεις θα αρχίσουν να φαίνονται από το πρωί της Δευτέρας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πάντως να δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, δηλαδή κάποιοι επιτήδειοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις, ενώ δεν θα έχουν παραλάβει νέα φορτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα