Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Παιδική - Νεανική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά

Ενα νέο κομμάτι στο παζλ του πολιτισμού για τα Φιλιατρά και την Τριφυλία γενικότερα μπήκε με την λειτουργία του παραρτήματος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά.
Είναι η παιδική - νεανική βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το τέλος Δεκεμβρίου στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο και προέκυψε από τη Συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης με το Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών «Πυρσό».
Με περισσότερους από 1000 τίτλους βιβλίων μέχρι τώρα που συνεχώς αυξάνονται καθώς προχωρά η ταξινόμηση τους, έχει γίνει πόλος έλξης για τα σχολεία της περιοχής αλλά και το κοινό. Μέσα σε δύο μήνες λειτουργίας αριθμεί 150 μέλη, που να σημειώσουμε με την εγγραφή τους στο παράρτημα αυτομάτως γίνονται μέλη και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Καρδιά της βιβλιοθήκης είναι η νηπιαγωγός Γαρυφαλιά Τεριζάκη, που έχει αναλάβει υπεύθυνη του παραρτήματος. Η οποία με πολύ όρεξη και διάθεση να δημιουργήσει και να προσφέρει νέα πράγματα μας μίλησε για τη δημιουργία της παιδικής νεανικής βιβλιοθήκης στα Φιλιατρά.



«Το παράρτημα στα Φιλιατρά ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, αρχίσαμε να ετοιμάζουμε το χώρο βάζοντας τα βιβλία στη θέση τους. Ηρθε ο πρώτος κόσμος γράφτηκαν μέλη, άρχισε έτσι να γίνεται πιο γνωστή η βιβλιοθήκη στην περιοχή. Εχουμε δημιουργήσει και τη σελίδα στο facebook που επικοινωνούμε τις δράσεις μας.
Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων άρχισαν να έρχονται τα πρώτα σχολεία και τώρα έχουμε σχολεία κάθε εβδομάδα, που μένουν πολύ ενθουσιασμένοι όλοι. Εχουν έρθει νηπιαγωγεία και δημοτικά τόσο από τα Φιλιατρά όσο και από γύρω περιοχές, αλλά και τμήματα του Γυμνασίου Φιλιατρών. Παιδιά του Γυμνασίου έρχονται εδώ, διαβάζουν, βοηθάνε στη βιβλιοθήκη, ζωγραφίζουν. Εχει γίνει στέκι τους. Φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στο βιβλίο, είτε διαβάζοντας τα μαθήματα τους εδώ είτε κάποιο άλλο βιβλίο και αυτό είναι ονειρεμένο. Αυτό δείχνει και πόσο ανάγκη το έχουν τα παιδιά.
Στη βιβλιοθήκη έχουμε βιβλία βρεφικά, παιδικά, νεανικά, καλύπτει όλη τη σχολική ηλικία. Από Παιδικό Σταθμό μέχρι Λύκειο. Είναι παιδική νεανική βιβλιοθήκη.
Για την βιβλιοθήκη έχουν αγοραστεί 2.500 βιβλία, στα ράφια μας έχουμε περίπου τα μισά, γιατί δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί, υπάρχει μόνο ένας βιβλιοθηκονόμος στη Καλαμάτα και έτσι η ταξινόμηση γίνεται από εκεί.
Επίσης είναι βιβλία που μας έρχονται από δωρεές, είναι αρκετά και αυτά, τα οποία θα περαστούν σταδιακά στο σύστημα.
Νομίζω ότι ήταν κάτι που έλειπε από την περιοχή και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση που έχει. Εχει αγκαλιαστεί με αγάπη πραγματικά, τόσο από τη τοπική κοινωνία όσο και από την ευρύτερη. Πλέον σχολεία της περιοχής έχουν τη δυνατότητα αντί να κάνουν μια εκδρομή στη βιβλιοθήκη της Καλαμάτας να έρχονται εδώ. Είναι μια σύντομη διαδρομή, κερδίζουν χρόνο τα παιδιά και δεν γυρίζουν κουρασμένα. Να σημειώσω ότι έχω μια συνεργασία και με το Μουσείο Ηλιόπουλος, έτσι συνεννοούμαστε με τους εκπαιδευτικούς και όταν έρχονται δύο τμήματα, κάτι που γίνεται συνήθως, το ένα είναι στη βιβλιοθήκη και το άλλο στο μουσείο και αυτό μετά αλλάζει. Κερδίζουν τα παιδιά διπλό όφελος. Τα Φιλιατρά έχουν αυτή τη δυνατότητα να δώσουν στα παιδιά εμπειρίες για τον πολιτισμό. Εχει δημιουργηθεί κοιτίδα πολιτισμού στην πόλη.
Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή Δευτέρα με Παρασκευή για το κοινό 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, εκτός από Τετάρτη που είναι ανοιχτή 11 το πρωί με 7 το απόγευμα για να μπορεί να έρθει κάποιος και απογευματινή ώρα. Βέβαια αν έρθει και άλλος συνάδελφος εδώ, θα μπορεί να ανοίγει και άλλα απογεύματα. Αυτός είναι ο στόχος και μακάρι να μπορέσω να επηρεάσω και άλλους συναδέλφους να πάρουν απόσπαση για τη βιβλιοθήκη. Είναι ένα άλλο επαγγελματικό πεδίο που ανοίγει άλλες διεξόδους και δίνει άλλες προκλήσεις, να υποστηρίξεις τη δημόσια εκπαίδευση από άλλο μετερίζι».
Μιλώντας για τη απόφαση της να αφήσει η ίδια το νηπιαγωγείο και να αναλάβει τη βιβλιοθήκη, όπως και για τους στόχους της σημείωσε: «Εγώ αποφάσισα να κάνω αυτή την αλλαγή, μετά από 22 χρόνια σαν νηπιαγωγός. Ενοιωσα την ανάγκη να το κάνω, ακριβώς επειδή αγαπάω το νηπιαγωγείο και τη δουλειά μου, και δεν μπορώ να λέω ψέματα ούτε στον εαυτό μου, ένοιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό. Θέλω να προσφέρω, και σε εθελοντικό επίπεδο, να το προσφέρω σε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά. Πιστεύω ότι μπορώ να δώσω πράγματα. Ηταν μια συγκυρία ευνοϊκή που με έφερε σε αυτό το χώρο. Πλέον οι βιβλιοθήκες ξεφεύγουν από το κομμάτι μόνο του δανεισμού. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και να προσφέρεις στην τοπική κοινωνία και τα παιδιά.
Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλαναγνωσία, να τη στηρίξουμε, να δουν τα παιδιά πως μπορεί να σε ταξιδέψει ένα βιβλίο. Η βιβλιοθήκη δημιουργεί μια σχέση με το βιβλίο, διατηρεί κάποιος την επαφή του με το βιβλίο. Οταν μικρά παιδιά έρχονται στη βιβλιοθήκη, αποκτούν κάποια βιώματα, αυτό θα τα βοηθήσει να γίνουν αναγνώστες αργότερα. Σωστοί αναγνώστες.
Ετσι όπως λειτουργεί η βιβλιοθήκη δεν χρειάζεται απόλυτα να διαβάσουν ένα βιβλίο, όταν έρχονται και ζωγραφίζουν, παίζουν, τους δημιουργείτε ένα βίωμα. Αλλά περισσότερο χαίρομαι που έρχονται παιδιά του γυμνασίου και διαβάζουν εδώ τα μαθήματα τους, νοιώθεις ότι το έχουν ανάγκη.
Επίσης η βιβλιοθήκη υποστηρίζει και τα σχολεία ενισχύοντας τις βιβλιοθήκες τους, δίνοντας τη δυνατότητα στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να δανειστούν βιβλία. Είναι σαν μια πηγή που διαχέεται.
Οπου υπάρχει βιβλιοθήκη δείχνει ότι υπάρχει πολιτισμός, παιδεία και μορφωτικό επίπεδο. Η Δημόσιες βιβλιοθήκες αυτό το σκοπό έχουν, απευθύνονται στο μέσω πολίτη, απευθύνεται σε όλους.
Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Μάγδα Σουλιώτη μας μίλησε για αυτή τη συνεργασία και τη δημιουργία του παραρτήματος.



Οσον αφορά τη συνεργασία με τα Φιλιατρά, τη δημιουργία της βιβλιοθήκης και τους στόχους της τόνισε:
“Ο Νομός Μεσσηνίας έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι ένας πολύ μεγάλος σε έκταση νομός. Ετσι, ένας από τους πρώτους στόχους που θέσαμε ως Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι να δημιουργήσουμε παραρτήματα τα οποία θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων όλης της Μεσσηνίας. Ψάχναμε να βρούμε χώρο στην περιοχή της Πυλίας και της Τριφυλίας. Στα Φιλιατρά ήταν πιο ώριμες οι συνθήκες και έτσι προχωρήσαμε στη συνεργασία με τον “Πυρσό”. Ο βασικότερος στόχος μας, πέραν από τους εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς, είναι ένας: η υποκίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης του κοινού προς το βιβλίο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εν γένει ενίσχυση της τοπικής πνευματικής κίνησης και ζωής. Στο παράρτημα θα έρθουν πολλά παιδιά είτε με τους γονείς τους είτε με το σχολείο. Από αυτά κάποια θα γίνουν θαμώνες της βιβλιοθήκης. Δεν θα είναι η πλειοψηφία, το ξέρουμε αυτό. Ομως αυτή η μειοψηφία είναι πολύ σημαντική γιατί αργότερα θα μπολιάσει και την υπόλοιπη κοινωνία”.
Για τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας σημείωσε:
“Στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο υπάρχει η βιβλιοθήκη του “Πυρσού”. Πρόκειται για μια αξιόλογη συλλογή τεκμηρίων (βιβλίων, τοπικού Τύπου και αρχειακού υλικού) η οποία αυτή τη στιγμή μένει αναξιοποίητη. Στόχος μας είναι να ενσωματωθεί στο Παράρτημα και να διατεθεί στο κοινό. Ελπίζουμε μέσα στο ’23 να μπορέσουμε να στείλουμε βιβλιοθηκονόμο στα Φιλιατρά για να αρχίσει η καταλογογράφησή τους. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε μόνο το παιδικό τμήμα στο ισόγειο. Με την ενσωμάτωση της βιβλιοθήκης του “Πυρσού” θα λειτουργήσει και ο όροφος για τους ενήλικες”.
Η κα. Σουλιώτη δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την μέχρι τώρα πορεία του παραρτήματος στα Φιλιατρά:
“Πραγματικά είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για την πορεία του παραρτήματος. Πρώτα απ’ όλα να σημειωθεί ότι φτιάχτηκε και λειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Την Ανοιξη του 2022 υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η Βιβλιοθήκη λειτουργούσε με αποσπασμένη εκπαιδευτικό. Όσοι έχουν ασχοληθεί με δημόσια έργα γνωρίζουν ότι υπάρχει ο σκόπελος της γραφειοκρατίας, ο οποίος καθυστερεί τις διαδικασίες. Πραγματικά, πέρασα τρεις μήνες όπου για ένα οκτάωρο την ημέρα έγραφα ασταμάτητα τα απαραίτητα έγγραφα για να προλάβουμε τις ημερομηνίες των χρηματοδοτήσεων. Ευτυχώς όμως άξιζε τον κόπο γιατί τώρα έχουμε μια βιβλιοθήκη κόσμημα, η οποία να ξέρετε έχει κάνει μεγάλη εντύπωση σε πανελλαδικό επίπεδο. Είμαστε τυχεροί που ανέλαβε το παράρτημα η Γαρυφαλιά Τεριζάκη, η οποία είναι πολύ δραστήρια και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά και τα σχολεία της περιοχής. Επίσης, ο “Πυρσός” έχει αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα και μας στηρίζει πάρα πολύ”.
Καταλήγοντας η κα. Σουλιώτη τονίζει ότι σχεδιάζονται και άλλες τέτοιες κινήσεις «ανοίγματος» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην περιφέρεια του νομού.
“Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις. Η συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος για τη δημιουργία του εκεί παραρτήματος είναι μέσα στα επόμενα σχέδιά μας. Μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες θα κινήσουμε τις διαδικασίες για να αποκτήσει και η περιοχή της Πυλίας παράρτημα της βιβλιοθήκης μας. Η ανάγκη της δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη. Εχω ζήσει για έξι χρόνια στην περιοχή και γνωρίζω ότι τα παιδιά εκεί δεν έχουν πολλές διεξόδους. Θα το πάμε βήμα βήμα, ελπίζω να βρούμε ευήκοα ώτα και να τα καταφέρουμε”.   Κ.Μπ.   eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα