Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Πάσχα 2023: Τσουχτερή άνοδος στις τιμές του οβελία - "Μία τιμή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια"


Αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να είναι η τιμή του παραδοσιακού οβελία, ενόψει Πάσχα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τιμή θα ανέβει τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.
Όπως λέει στην ΕΡΤ κτηνοτρόφος, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, οι τιμές στο καλαμπόκι και το τριφύλλι, που προμηθεύεται για τα ζώα του, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.
Την ίδια ώρα οι κρεοπώλες μπαίνουν σε στάδιο προετοιμασίας, ευελπιστώντας ότι η κίνηση στα καταστήματα θα αυξηθεί για τις ημέρες του Πάσχα παρά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για αύξηση στην τιμή των αμνοεριφίων.
Οι καταναλωτές ήδη έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται τι είδους παραγγελίες θα δώσουν στον κρεοπώλη της γειτονιάς τους.
Το τοπίο σε ό,τι αφορά τις τιμές των αμνοεριφίων αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα.
Αυτήν τη στιγμή, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν αρνιά από 6,5 έως 7 ευρώ/κιλό, ενώ ευελπιστούν πως την Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή να αγγίξει ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό. Πόσο όμως, θα φτάσει το αρνί στον καταναλωτή;
"Aπό την ώρα που θα φύγει από το σφαγείο στα 8 ευρώ, τα υπόλοιπα έξοδα είναι 2,5 με 3 ευρώ και άλλα 0,50 ευρώ για τον κρεοπώλη, τον έμπορο ή τον μεσάζοντα. Δηλαδή φτάνουμε στα 11 με 11,5 ευρώ/κιλό. Μία τιμή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια", αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλιας, Γιάννης Γκουρομπίνος, στο ot.gr.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν πρόπερσι αυτή διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα