Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές ΦΠΑ εξπρές - Ποιοι θα μπουν στη «χρυσή» λίστα και θα προηγούνται

Φόροι 64 εκατομμυρίων ευρώ επιστράφηκαν σε 202.000 ΑΦΜ μετά τον πρώτο μαζικό συμψηφισμό φόρων και οφειλών προς την εφορία που πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, προήλθε από την ενεργοποίηση του νέου ψηφιακού συστήματος αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου με οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ, βάζοντας τέλος στις χειρόγραφες διαδικασίες που ακολουθούσαν οι ΔΟΥ και ταλαιπωρούσαν με πολύμηνες καθυστερήσεις τους φορολογούμενους.
Η ΑΑΔΕ έτρεξε μια σειρά από ελέγχους και διασταυρώσεις στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και αυτόματα με λίγα κλικ συμψήφισαν τα ποσά των επιστροφών με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στη Φορολογική Διοίκηση.
Εντοπίστηκαν, ακόμα, πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν ηλεκτρονική ειδοποίηση να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται. Αντίστοιχες διασταυρώσεις θα τρέξουν και για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ, ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει, όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο, αυτό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Αυτοματοποίηση ΦΠΑ
Στα σκαριά είναι και η αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά, αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, και στη συνεχεία, το πoσό της επιστροφής θα πιστώνεται στο λογαριασμό τους.
Με βάση το νέο σχέδιο, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Επί της ουσίας με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ.
Ποιοι θα... προηγούνται
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη δημιουργία μιας «χρυσής» λίστας με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου, στην οποία θα ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα και αυτόματα το ΦΠΑ που δικαιούνται από το κράτος.
Βασική προϋπόθεση θα είναι να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μη διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.
Σημειώνεται ότι με βάση τις οδηγίες της ΕΕ οι επιστροφές θα πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών, διαφορετικά η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέφει εντόκως τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους.
Οπως προβλέπει και η φορολογική διοίκηση, το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.
Tι δεν συμψηφίζεται
Σημειώνεται ότι μια σειρά επιδόματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων δεν συμψηφίζονται:
  • Επίδομα ρεύματος
  • Επίδομα ανεργίας.
  • Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
  • Επίδομα παιδιού.
  • Επίδομα γέννας.
  • Επίσης, στην περίπτωση που σε ζευγάρι ο σύζυγος λαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό και η σύζυγος πιστωτικό, δεν γίνεται συμψηφισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα