Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι ρυθμίσεις 120 και 72 δόσεων για παλιές και νέες οφειλές - Η διαδικασία και οι συνδυασμοί


Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία για την επανένταξη των οφειλετών του ΕΦΚΑ στις 120 δόσεις, καθώς και στην ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας (72 δόσεις για την COVID-19 περίοδο), καθώς το ΚΕΑΟ είναι στην τελική ευθεία για την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Σε δεύτερο χρόνο και εντός Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία για την ένταξη στην νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων που θα αφορά στις οφειλές της ενεργειακής κρίσης, καθώς η ένταξη στη νέα ρύθμιση θα γίνεται με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που προετοιμάζεται. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει πριν το Πάσχα. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Απριλίου.
Η διαδικασία της επανένταξης
Σε κάθε περίπτωση, όσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν μόνο την επανένταξη στις 120 δόσεις ή τις 36 – 72 δόσεις του COVID και δεν έχουν φρέσκα χρέη από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης να ρυθμίσουν, θα μπορούν να αναβιώσουν από τα επόμενα 24ωρα την ρύθμισή τους, με φυσική παρουσία όμως στα υποκαταστήματα του ΚΕΑΟ ή του ΕΦΚΑ.
Προσοχή, η διαδικασία της επανένταξης δεν θα γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά θα πρέπει ο ασφαλισμένος να μεταβεί στο υποκατάστημα του ΚΕΑΟ ή του ΕΦΚΑ χωρίς δικαιολογητικά, αλλά με ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (π.χ. ταυτότητα). Εκεί θα πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις και θα επανεντάσσεται αυτόματα στην ρύθμιση. Δεν θα χρειάζεται να πληρώσει όλες τις οφειλόμενες δόσεις, δηλαδή όλο το απαιτητό ποσό, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με τις προηγούμενες επανεντάξεις και το σημαντικό όφελος που καθιστά εύκολη την επανένταξη ακόμη και για όσους δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Όλες οι υπόλοιπες οφειλόμενες δόσεις θα εντάσσονται στο τέλος της ρύθμισης.
Για παράδειγμα:Ασφαλισμένος που είχε ενταχθεί το 2019 στις 120 δόσεις και πλήρωνε την ελάχιστη δόση των 50 ευρώ το μήνα
Έχασε τη ρύθμισή του τον Ιούλιο του 2020
Χρωστάει 34 μήνες (μέχρι και τον Απρίλιο του 2023)
Πληρώνει 100 ευρώ (που αντιστοιχούν στις δόσεις Ιουλίου – Αυγούστου 2020) τις επόμενες ημέρες σε ένα κατάστημα του ΚΕΑΟ ή του ΕΦΚΑ, μόλις δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η σχετική εγκύκλιος
Επανεντάσσεται στην ρύθμιση και με την επανένταξη αναβιώνουν όλα τα ευεργετήματα, όπως για παράδειγμα η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
Οι υπόλοιπες δόσεις που χρωστά «κολλάνε» στο τέλος της ρύθμισης και αυτή επιμηκύνεται (για παράδειγμα αν χρωστά 12 δόσεις, πληρώνει 2 και οι υπόλοιπες 10 πάνε στο τέλος και επιμηκύνουν την ρύθμιση για 10 μήνες).
Νέα ρύθμιση οφειλών
Στη νέα ρύθμιση οφειλών εντάσσονται όσοι ασφαλισμένοι, οφειλέτες του ΕΦΚΑ δεν είχαν την 1η Νοεμβρίου του 2021 ληξιπρόθεσμα ή αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, αλλά δημιούργησαν μετά χρέη τα οποία είναι αρρύθμιστα ή ρυθμισμένα με την πάγια των 24 ή 48 δόσεων.
Παρόλα αυτά και προκειμένου να λειτουργήσει συνδυαστικά η επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις (120 και 72 δόσεις) με την νέα ρύθμιση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, θα υπάρχει ένα παράθυρο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της διαδικασίας. Ειδικότερα, όσοι είχαν ενταχθεί στις 120 δόσεις και έχασαν την ρύθμιση πριν την 1η Νοεμβρίου του 2021 και άρα την κρίσιμη ημερομηνία (1/11/2021) είχαν ήδη χάσει την ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπορούν συνδυαστικά:
  • Να επανενταχθούν στις 120 δόσεις για τα χρέη μέχρι το 2019 και ταυτόχρονα
  • Να ρυθμίσουν τα νέα χρέη που προέκυψαν μετά τον Νοέμβριο του 2021 σε 36 – 72 δόσεις.
Δεν θα κόβονται, δηλαδή, αυτόματα από την νέα ρύθμιση, επειδή δεν φαίνονταν τον Νοέμβριο του 2021 ενήμεροι καθώς είχαν ήδη χάσει την 120άρα ρύθμιση. Θα επανεντάσσονται στις 120 και θα μπαίνουν και στην νέα των 72 δόσεων.
Το ίδιο θα ισχύει για όσους είχαν ενταχθεί στην COVID ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων και την έχασαν πριν τον Νοέμβριο του 2021, αν και η πλατφόρμα για την ένταξη στην COVID ρύθμιση άνοιξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, οπότε μέχρι τον Νοέμβριο δεν υπήρχαν απώλειες ρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση, στην νέα ρύθμιση μπαίνουν οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Προσοχή, καθώς μπορούν να μεταπηδήσουν και όσοι έχουν ρυθμίσει ήδη σε 24 ή 48 δόσεις χρέη που δημιουργήθηκαν οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.
Η ένταξη στη νέα ρύθμιση θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση η οποία θα υποβάλλεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα