Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η Εύα Καϊλή αποκαλύπτει: Στην αρχή σκέφτηκα ακόμα και να αυτοκτονήσω - Μιλάει μέσα από τη φυλακή των Βρυξελλών

"Είμαι αθώα και θα το αποδείξω". Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που είπε η Εύα Καϊλή μέσα από τις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών όπου κρατείται προφυλακισμένη από τις 9 Δεκεμβρίου για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που έχει συνταράξει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε στην Ιταλίδα βουλευτή Ντέμπορα Μπεργκαμίνι και τα όσα είπαν, δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Χαμογελαστή, ντυμένη με ένα απλό τζιν, λευκό πουκάμισο, μια πράσινη ζακέτα με μαύρα στοιχεία που πρέπει υποχρεωτικά να φορούν όλες οι κρατούμενες και αθλητικά παπούτσια μιλά με ένταση για την δικαστική περιπέτειά της το τέλος της οποίας δεν είναι για την ώρα ορατό.
"Είμαι αθώα, θα το αποδείξω. Αλλά δεν νιώθω θύμα, νιώθω τρόπαιο", είπε.
Γιατί τρόπαιο; "Ναι, είμαι το τρόπαιο μιας πολιτικής δίωξης που βασίζεται σε μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που υπάρχει για τους βουλευτές και τους πολιτικούς της Νότιας Ευρώπης. Τους Μαλτέζους, τους Έλληνες, τους Ιταλούς και ούτω καθεξής".
Η συνάντηση με τη βουλευτή του κόμματος Forza Italia, η οποία είναι μέλος της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγινε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου.
Ξεκινώντας τη συνάντηση, η Καϊλή εκφράζει εμμέσως ένα παράπονο: "Σας ευχαριστώ που ήρθατε να με δείτε. Εκτιμώ το θάρρος σας".
Θάρρος; αναρωτιέται η Ιταλίδα βουλευτής. "Ναι, το κουράγιο σας. Είστε η πρώτη βουλευτής που έρχεται να με δει εδώ στη φυλακή, να δει πώς είμαι. Κανείς δεν έχει έρθει μέχρι τώρα. Κανείς από το κόμμα μου, κανένας από την Ελλάδα".
Και συμπληρώνει: "Μετά τον θόρυβο των πρώτων ημερών γύρω από την υπόθεση, κανείς δεν μιλάει πια. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει, πράγματι με έχουν ακυρώσει (με έχουν κάνει cancelled)".
"Τις πρώτες έξι εβδομάδες σκέφτηκα ακόμα και την αυτοκτονία"
Η Καϊλή μιλώντας στην Ιταλίδα βουλευτή γίνεται εξομολογητική: "Τις πρώτες έξι εβδομάδες σκέφτηκα ακόμα και την αυτοκτονία. Αρκετές φορές. Μετά κάτι μέσα μου έκανε κλικ". Η Καϊλή δεν επεκτάθηκε πάνω σε αυτή τη σκέψη, ωστόσο η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι το διάστημα αυτών των έξι εβδομάδων συμπίπτει χρονικά με τη στιγμή που ο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις βελγικές δικαστικές Αρχές και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και μεταμέλειας δίνοντας τους πάντες και τα πάντα. Δεν είναι σύμπτωση, γράφει η Corriere.
Η Καϊλή σε αυτή τη φάση της ζωής της δηλώνει ότι κύριος μέλημά της είναι η 2 ετών κόρη της την οποία έχει δικαίωμα να βλέπει δύο φορές το μήνα.
Στο κελί όπου κρατείται μόνη της, απασχολείται μαθαίνοντας γαλλικά και ολλανδικά, τις δύο επίσημες γλώσσες του Βελγίου. Για το τι σκέφτεται να κάνει μετά την περιπέτειά της και την αποφυλάκισή της, η απάντησή της ίσως ξαφνιάσει: "Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία θέλω να ξαναρχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική".
Τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψη της ίδιας και του συντρόφου της και πατέρα της 2 ετών κόρης της, Φραντσέσκο Τζόρτζι που έχει αποφυλακιστεί υπό όρους, αλλά και του φερόμενου ως εγκεφάλου του σκανδάλου Αντόνιο Παντσέρι, αυτό που έχει να πει για τον Ιταλό πρώην βουλευτή είναι ότι "ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου".
Η κατηγορία της διαφθοράς που την βαρύνει είναι πολύ σοβαρή: η Καϊλή φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Τα απτά στοιχεία σε βάρος της είναι οι 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της, η ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία αναφέρθηκε στο Κατάρ ως "μια χώρα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων".
Η Εύα Καϊλή αναμένει την επόμενη κρίση του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών στα τέλη Απριλίου για το αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα