Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Γιατί ερεύνησαν έναν υπουργό και έναν σύμβουλο του πρωθυπουργού - Το ακίνητο στην Πάτμο και τα 5 εκατ. από την Κύπρο

Πλήρως νόμιμα και αιτιολογημένα είναι όσα έγιναν, σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, γύρω από την αγοραπωλησία ενός ακινήτου στην Πάτμο και τη μεταφορά ενός ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο στην Ελλάδα μεταξύ εταιρειών.
Οι υποθέσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, προ μεγάλου χρονικού διαστήματος και ήρθαν στην επικαιρότητα και πάλι πρόσφατα.
Το πρώτο σκέλος αφορά σε στενό συγγενικό πρόσωπο υπουργού εν ενεργεία και το δεύτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο για θέματα οικονομίας. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τον ιστότοπο ieidiseis.gr, και πήρε έκταση από το γεγονός ότι στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζητήθηκε από την Όλγα Γεροβασίλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας ο κ.Βουρλιώτης.
Οι υποθέσεις
Γιατί οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο:
α) Η υπόθεση της συζύγου υπουργού αφορά την πώληση ακινήτου στην Πάτμο στον αδελφό του πρώην Γάλλου προέδρου Σαρκοζί. Η έρευνα ξεκίνησε στις ΗΠΑ όπου διαμένει ο αγοραστής λόγω του γεγονότος ότι τα χρήματα εκταμιεύθηκαν σταδιακά και επρόκειτο για σημαντικό ποσό, άρα αναζητήθηκε η πηγή των χρημάτων του αγοραστή.
Όμως η έρευνα στην Ελλάδα ήταν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου για έναν απλούστατο λόγο όπως λένε έγκυρες πηγές: Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν περίπου 380.000 ευρώ και η τιμή πώλησης στο συμβόλαιο ήταν πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ για το οποίο μάλιστα φορολογήθηκε κανονικά η πωλήτρια.
Δηλαδή ενώ συνήθως η αναγραφόμενη τιμή είναι η αντικειμενική αξία εδώ είναι ένα ποσό περίπου τριπλάσιο αυτής. Άρα γι' αυτό και τέθηκε στο αρχείο, με τη σύμφωνη, ομόφωνη γνώμη της 11μελούς επιτροπής της Ολομέλειας της Αρχής για το Ξέπλυμα στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα από τον τραπεζικό τομέα, την ΤτΕ , εποπτικούς φορείς κλπ.
Όσον αφορά στον αγοραστή και την προέλευση των δικών του χρημάτων, αυτό είναι ζήτημα που αφορά τη χώρα εργασίας του, τις ΗΠΑ.
β) Η υπόθεση συμβούλου του πρωθυπουργού αφορά ποσό 5.000.000 ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Κύπρου. Ο σύμβουλος είναι μέτοχος ή ιδιοκτήτης 3 εταιρειών στο εξωτερικό, καθώς έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε τεράστιους διεθνείς οίκους.
Όπως προέκυψε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα χρήματα αυτά ήταν ενδοεταιρική συναλλαγή (μεταξύ των εταιρειών του) και οι κινήσεις αυτές ήταν στο πλαίσιο μιας νόμιμης διαδικασίας που ακολουθείται. Η Αρχή μάλιστα προχώρησε παραπάνω, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ερεύνησε αν τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο εν λόγω σύμβουλος είχε εργαστεί σε τεράστιας εμβέλειας διεθνείς οίκους με ιλιγγιώδεις αμοιβές και μάλιστα οι απολαβές του, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ξεπερνούσαν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, συνεπώς υπερκάλυπταν σε κάθε περίπτωση το ποσό που μεταφέρθηκε.
Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα